Welke pan moet ik gebruiken om stoofvlees te maken?
Tip: het zijn er eigenlijk twee!
Stoofvlees staat hoog op het lijstje met favoriete keukenklassiekers. De bereiding van de stoverij roept echter nogal wat vragen op. Welke pan heb je bijvoorbeeld nodig om stoofvlees te maken? Wij zochten het uit.
Zin in een flinke portie stoofvlees? Je bent zeker niet alleen. Het is namelijk een van dé favoriete nationale schotels. En zoals bij elk traditioneel recept, is er altijd wel wat discussie over de bereiding ervan. Onder meer over welk vlees of bier je kiest in het gerecht. Of hoe je ervoor zorgt dat je stoverij niet taai wordt. Nog een andere belangrijke vraag is welke pan je gebruikt om het perfecte stoofvlees te maken.
Welke pan gebruik je voor stoofvlees?
Eigenlijk heb je twéé pannen nodig om lekker stoofvlees te maken. Kies eerst een pan met een dikke bodem die de warmte van het vuur traag en gelijkmatig verdeelt. Sommigen zweren bij koper, gelaagd aluminium of roestvrij staal, wij houden van zo'n nostalgische gietijzeren stoofpot. Die laatste heeft het voordeel dat hij ook in de oven mag: dat vermindert de kans op aanbranden van je stoofvlees. Heb je geen gietijzeren stoofpot, dan is een andere cocotte met deksel – zelfs eentje van keramiek – ook geschikt. In die stoofpot ga je het stoofvlees bereiden.
Welke pan heb je nog nodig voor stoofvlees? Eentje waarin je het vlees gaat aanbraden of dichtschroeien. Gebruik hiervoor een kleefpan van metaal. Het is belangrijk dat je het vlees goed aanbakt in een kleefpan zodat het korstjes vormt. Je hebt de aanbaksels nodig om je saus kleur te geven. Neem dus nooit een pan met anti-aanbaklaag.
Tip: doe niet al het vlees ineens in de pan. Dan gaat het vlees koken in plaats van te bakken. Van koken wordt het vlees taai. Braad het dus aan in porties. Telkens een portie vlees mooi toegeschroeid is, doe je deze bij in de stoofpot.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!