Moet je groenten altijd blancheren voor je ze invriest?
Wij zochten het uit
Moet je groenten blancheren voor je ze invriest en indien ja hoe lang moeten ze dan koken? Wij zochten het voor je uit!
Natuurlijk kun je diepvriesgroenten kopen (je kunt bijvoorbeeld best altijd diepvrieserwtjes in huis hebben), maar ook verse groentjes kun je prima invriezen. De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen. Groenten blijven in de diepvriezer 6 à 12 maanden goed.
Blancheren doe je zo
Blancheren doe je door groenten (of fruit) heel kort te koken in water en ze nadien af te spoelen onder koud water zodat ze niet verder garen. Breng een grote pot met water aan de kook en doe de groenten erin. Doe de groenten in het water van zodra het kookt. Hoelang ze moeten koken verschilt per groenten. Hieronder vind je enkele richtlijnen. Spoel de groenten nadien met koud water of leg ze even in een bakje met koud water, zodat het kookproces stopt. Laat de groenten goed uitlekken en doe ze in een luchtdichte doos in de vriezer.
Hoelang moet je groenten blancheren?
- Bloemkool: 3 min.
- Boontjes: 2 min.
- Paprika: 1 min. (zonder schil)
- Prei: 2 min.
- Rodekool: 2 min.
- Spinazie: 2 min.
- Witloof: 2 min.
- Wortel: 3 min.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!