Tomaten invriezen? Het kan!
En zo ontdooi je ze
Tomaten invriezen en ontdooien kan perfect, maar ingevroren tomaten kun je nadien wel alleen in warme bereidingen gebruiken. Lees hier hoe je tomaten kunt invriezen.
De voorbereiding
Tomaten invriezen is niet moeilijk, maar je moet je ze wel eerst spoelen en drogen. Je verwijdert best ook het groene steeltje en je kunt eventueel het hardere kroontje in het midden ook uit de tomaat snijden. Grote, rijpe tomaten zijn het meest geschikt om in te vriezen. Zorg dat je genoeg plaats hebt in je diepvriezer. Je legt de tomaten die je wilt invriezen namelijk best plat in een afsluitbaar diepvrieszakje neer zonder dat ze elkaar raken, want anders kunnen ze aan elkaar vriezen.
Tomaten invriezen doe je zo
- Stop de tomaten in een afsluitbaar diepvrieszakje, laat zoveel mogelijk lucht uit het zakje en sluit het goed af.
- Leg het diepvrieszakje plat neer in de diepvriezer. Je kunt ze zo tot zes maanden bewaren.
Tomaten ontdooien
Om de bevroren tomaten te ontdooien, laat je ze 30 minuten tot een uurtje op kamertemperatuur liggen. Nadien kan je ze eventueel pellen. Of doe ze in een vergiet en laat er koud water over stromen: het vel zal barsten en kun je makkelijk verwijderen.
Ontdooide tomaten zijn enkel geschikt voor warme bereidingen. Door het invriezen zullen ze namelijk hun textuur verliezen en platter worden, waardoor ze rauw niet meer lekker zijn. Je kunt de tomaten wel perfect in soepen, sauzen of warme gerechten verwerken.
Tomatenpuree invriezen
Hele tomaten invriezen lukt dus perfect, maar ze nemen best wel wat plek in in je diepvriezer. Wil je véél tomaten bewaren, draai ze dan door een roerzeef of passe-vite en vries de tomatenpuree die je zo krijgt in (dat lukt perfect in een muffinblik, bijvoorbeeld). Ideaal als basis voor soep of saus.
Wat dacht je van deze receptjes?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!