Duurzaam leven in de keuken
Van restjes bewaren en gebruiken tot water besparen
Duurzaam leven, dat is leven met respect voor de planeet. Ook in de keuken kun je je steentje bijdragen.
1 Spaarzaam met water
Duurzaam leven, dat is onder andere spaarzaam zijn met water. Spoel je groenten in een bakje in plaats van onder de lopende kraan en gebruik het spoelwater om daarna je planten water te geven. Gebruik om te koken net zoveel water als nodig is en geen volle pan: zolang het eten niet droog kookt is het goed. Zet daarom ook altijd het deksel op de pan.
2 Vlees, vis of veggie?
Behalve hoe je kookt, is het ook belangrijk om eens na te denken wát je kookt. Bij Libelle Lekker willen we niemand verplichten om vegetarisch of vegan te koken. Wat ons betreft is iedereen vrij om te eten wat hij of zij wil. Maar we willen je wel goed informeren. Zo moet je bijvoorbeeld weten dat veeteelt veel belastender is voor het milieu dan visserij, maar dat ook de visserij wel wat nadelen heeft – denk bijvoorbeeld aan overbevissing. Wil je duurzaam koken, dan zet je daarom best ook regelmatig eens iets vegetarisch of zelfs 100% plantaardig op het menu. Dat hoeft niet per se elke dag van de week. Als veel mensen één à twee dagen per week geen vlees of vis eten, dan heeft dat zeker ook een effect op het milieu. Voor lekkere recepten kun je uiteraard bij ons terecht.
3 Bewaar de restjes (en kook ermee)
Onmisbaar in elke duurzame keuken: een set goede bewaardozen. Restjes van je maaltijd kun je daarin veilig bewaren in de koelkast. Zo kun je ze later verwerken in een ander gerechtje. Nood aan inspiratie met de restjes? Die vind je hier.
Kun je nog een goede bewaardoos gebruiken? Met de code van de coverpas die je op Libelle Lekker van 25 mei 2022 vindt, krijg je bij elke bestelling boven € 25 op de website van Mepal een gratis bewaardoos van 350 ml. De aanbieding is geldig tot en met 30 juni 2022, dus wacht niet te lang!
4 Kook eens koud
Wist je dat je ook een heleboel lekkere dingen kunt maken zonder te koken of te bakken? Je hoeft dan geen energie te gebruiken: niet alleen goed voor je ecologische voetafdruk, maar óók voor je portemonnee. Denk bijvoorbeeld aan overnight oats, no bake cheesecake, of allerhande lekkere salades.
5 Eet volgens de seizoenen
Dit weet je natuurlijk al lang: tomaten eet je best in de zomer, pompoen of witloof in de winter. Niet alleen zijn seizoensgroenten in hún seizoen het goedkoopst, ze smaken dan ook het best én er moet minder energie gebruikt worden voor de teelt. Als geheugensteuntje kan deze kalender je helpen. Kijk ook waar je groenten precies vandaan komen: het is niet nodig om boontjes uit Kenia te kopen als er ook boontjes uit België of Nederland beschikbaar zijn. En bedenk: avocado en ananas zijn lekker, maar prei en appels en peren ook. Kies dus bewust voor al dat lekkers van bij ons.
6 Over datum? Da's vaak ook nog goed!
Op de meeste voedingsmiddelen staat een houdbaarheidsdatum, maar dat wil niet altijd zeggen dat producten na die datum niet meer goed zijn. Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen 'tenminste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'. Zo kun je heel wat voedsel wat nog perfect eetbaar is een enkele reis naar de vuilnisbak besparen.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!