Meest recente artikelen

Ken jij al deze pittige pepertjes?

Pittige pepertjes op een rij

Ken jij al deze pittige pepertjes? Artikel

Oorspronkelijk groeiden pepers alleen in Amerika. Het waren de Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers die deze vruchtjes in de zestiende eeuw meebrachten naar Europa. Vervolgens introduceerden zeevaarders ze op hun beurt via het Midden-Oosten in Azië. Ken jij al deze verschillende soorten al?

Waarom zijn pittige pepers pittig?

Capsaïcine, het pikante bestanddeel van pepers, is een natuurlijk afweermiddel voor insecten én voor mensen, dat ervoor zorgt dat niet alle pepertjes aan de struik worden opgegeten. Het stofje heeft geen effect op vogels, zodat zij het zaad toch kunnen verspreiden.

Hoe heet is heet?

Scheikundige Wilbur Scoville rekende het vorige eeuw uit: om te bepalen hoe pikant pepers zijn, verdunde hij iedere soort met suikerwater. Hij ging telkens na hoe vaak je moet verdunnen om de scherpe smaak van de peper niet meer te proeven en drukte dat uit in SHU of Scoville Heat Units. In het geval van tabasco is dat zo'n vijfduizend keer. De heetste peper ter wereld is de Carolina Reaper, met een SHU van 2 miljoen. De gemiddelde Vlaming vindt 500 tot 1000 SHU al pittig.

Padrón (500 – 2500 SHU)

Padrónpepers hebben over het algemeen een milde en zoete smaak, hoewel er soms wel eentje behoorlijk pikant kan zijn: opletten dus. Gegrild met wat olijfolie en grof zeezout zijn de groene pepers uit het Noord- Spaanse Galicië een authentiek tapasgerecht. De pepers kleuren van lichtgroen naar rood tijdens het rijpingsproces. Hoe later ze geoogst worden, hoe heter ze zijn. Te koop bij de groentespeciaalzaak.

Jalapeño (3000-6000 SHU)

De meeste jalapeñopepers, die je vindt in rood en groen, kun je als mild omschrijven. Daarom is deze wereldberoemde peper uit Mexico ideaal om je gerechten wat pit te geven zonder ze te pikant te maken: chili con carne, curry’s, salsa’s, nacho’s… Wanneer ze rijp zijn, worden jalapeño’s vaak gerookt en gedroogd boven hardhout: dan heten ze chipotles. Te koop bij de groentespeciaalzaak.

Thaise chilipeper (10 000 – 15 000 SHU)

Deze pepertjes zijn geel, rood, oranje of groen en scherp, maar niet ondraaglijk heet. Van de groene variant wordt groene curry gemaakt, van de rode rode curry. De pepertjes bevatten ook veel vitamine A en C, krachtige antioxidanten die goed zijn voor je immuunsysteem. Te koop in de meeste supermarkten.

Gedroogde Spaanse peper (10 000 – 15 000 SHU)

Ongemalen gedroogde chilipepers hebben een lekker rokerig-heet aroma. Pepers kun je trouwens niet alleen drogen, maar ook opleggen in olie, azijn of zelfs alcohol. Snij hiervoor de pepers in grove stukken en stop ze in een fles. Giet er wodka, gin of rum bij en laat minstens twee weken staan. Te koop in de meeste supermarkten.

 

Bird’s eye (50 000 – 100 000 SHU)

Een scherp Afrikaans pepertje met een fruitige, fris pikante ondertoon. Bird’s eye wordt gebruikt om piripirisaus mee te maken en is ook lekker rauw en heel fijn gesneden bij ceviche. Te koop bij de groentespeciaalzaak.

Rawit (80 000 – 400 000 SHU)

De kleine, maar zeer pittige rawitpepertjes vind je in rood en groen en worden veel gebruikt in Aziatische en Afrikaanse landen. Er wordt vaak sambal van gemaakt. Te koop in de Aziatische supermarkt.

 

Habanero (100 000 – 300 000 SHU)

De habaneropeper is een van de pikantste chilipepers en is lekker in curry’s en stoofgerechten en zelfs in combinatie met tropisch fruit. Hij is heel populair in Latijns-Amerika. De pepers kunnen variëren van kleur: er bestaan zelfs witte en roze varianten. De rijpste en dus de heetste habanero is de chocoladekleurige. Daar worden in de Caraïben barbecuesauzen van gemaakt. Te koop bij de groentespeciaalzaak.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen