Naar de Aziatische supermarkt
Deze ingrediënten maken de Thaise keuken
Tamarindesaus, galangawortel of palmsuiker: wie Thais wil koken zoals Nathalie Meskens, heeft soms wat speciale ingrediënten nodig. Je vindt ze niet in elke supermarkt, maar wel in de Aziatische winkel. We maken je wegwijs én geven je alvast wat adresjes mee.
Palmsuiker
Palmsuiker wordt gemaakt van het sap van een aantal soorten palmbomen. Het sap wordt ingekookt of ingedampt. Hoe langer het proces, hoe harder en donkerder van kleur de suiker wordt. Palmsuiker kun je kopen in zachte blokjes, vloeibaar, als smeuïge pasta of als poeder, vergelijkbaar met onze kristalsuiker. Hij smaakt minder zoet dan kristalsuiker en heeft een lichte smaak van karamel. Hoe donkerder de suiker, hoe meer uitgesproken die karamelsmaak is.
Garnalenpasta
Het ruikt en smaakt vies, maar is toch hét geheime ingrediënt om je homemade currypasta volledig op smaak te brengen! Garnalenpasta is een erg zout papje dat wordt getrokken uit gefermenteerde garnalen.
Vissaus
Vissaus is het Thaise zout. Ze wordt in de Thaise keuken voor zowat alles gebruikt, maar al helemaal om een curry op punt te zetten. Vissaus wordt gemaakt door sap te maken van kleine visjes die een jaar in een pak zout in de volle zon marineren.
Kaffirlimoenblaadjes
De blaadjes van de kaffirlimoen – een klein limoentje met een bobbelige schil – worden gebruikt om allerhande gerechten geuriger te maken. Een beetje zoals het laurierblad in ons stoofvlees, maar dan fruitiger.
Korianderwortel
De superkruidige wortel van koriander wordt vooral gebruikt in currypasta's en marinades.
Galangawortel
Galangawortel is verwant aan gember en wordt daarom ook wel eens Thaise gember of laos genoemd. Onmisbaar in een traditionele Tom Kha Kai, een Thaise kokossoep met kip.
Citroengras
De lange stengels van citroengras zijn zo slank als lente-ui, maar zo hard als hout. Zoals de naam al zegt, smaakt citroengras wat citrusachtig. Een echte smaakmaker. Overlangs doorsnijden, dan komt de smaak en geur veel beter vrij.
Tamarindesaus
Deze zurig smakende saus wordt gebruikt als malsmaker en geeft je gerechten een frisse toets. Vergelijkbaar met azijn of citroensap. De saus wordt gemaakt van het kleverige vruchtvlees van de grote peulen van de Tamarindus indica, een tropische boom.
Kokosmelk
Door het geraspte vruchtvlees van de verse kokosnoot te weken in warm water, wordt kokosmelk gemaakt. Begin er niet aan om het zelf te maken, maar kies een lekkere kant-en-klaarversie uit blik of brik. Nathalie verkiest de kokosmelk van Aroy-D of Chaokoh, die zijn lekker romig. Wees niet ongerust als er een dikke en een dunne laag in het blikje of brikje zit: eens goed schudden of roeren en het is opgelost.
Noedels
Dé basis voor pad thai en zoveel andere noedelgerechten. Glasnoedels zijn gemaakt van sojabonen, terwijl rijstnoedels van rijst gemaakt worden. Laat de noedels altijd eerst weken in koud water vooraleer ze te gebruiken.
Chilipepers
Pepertjes – hoe pittiger hoe liever – horen bij de Thaise keuken zoals bier bij de onze. Wil je het graag iets milder op je bord? Verwijder dan de zaadjes en zaadlijsten uit de pepertjes, want die zijn het pikantste. Je gerechtje toch té heet? Blus je mond dan niet met water, want dat maakt het nog erger. Eet wat rijst, of voeg wat kokosmelk toe.
En hier koop je al die ingrediënten
Eenvoudige ingrediënten zoals pepertjes en kokosmelk vind je gewoon in de supermarkt, maar sommige ingrediënten zijn wat moeilijker te vinden. Gelukkig vind je tegenwoordig in zowat elke grotere stad wel Aziatische supermarkten. Dit zijn alvast enkele adressen. Ken jij er nog? Vul gerust aan in de comments onderaan dit artikel.
Antwerpen
- Sun Wah, Van Wesenbekestraat 16-18, Antwerpen. Donderdag en feestdagen gesloten, andere dagen open van 9.30 tot 18 uur.
- Seing Thai Supermarkt, Van Wesenbekestraat 28-32, Antwerpen. Zon- en feestdagen gesloten, andere dagen open van 9.30 tot 18.30 uur.
- Tong Fong Supermarkt, Boomsesteenweg 500, Wilrijk. Elke dag open van 9 tot 19 uur.
Vlaams-Brabant en Brussel
- Oriental Food Store, Rue Sainte-Catherine 12, Brussel.
- Thai House, Tiensestraat 56/10, Leuven. Gesloten op zon- en feestdagen, open van maandag tot donderdag van 10 tot 18 uur, vrijdag van 9.30 tot 19 uur.
Limburg
- Asia Food Center, Hasseltweg 311, Genk. Maandag gesloten, dinsdag tot en met zaterdag open van 9 tot 20 uur, zondag van 9 tot 18 uur.
- Thai Supermarket, Kuringersteenweg 82 bus 1, Hasselt.
Oost-Vlaanderen
- Mayom Thai, Hundelgemsesteenweg 220, Merelbeke. Maandag gesloten, andere dagen open van 17 tot 21.30 uur.
- Thai Center, Koning Albertlaan 44, Gent. Zondag gesloten, andere dagen open van 9 tot 18.30 uur.
West-Vlaanderen
- RaanAsia, Oostendsesteenweg 135, Brugge (Sint-Pieters).
- Truong Son (Tran Thi), Kortrijksestraat 258, Kortrijk. Maandag gesloten, andere dagen open van 9.30 tot 19 uur.
Save
Save
Save
Save