Paella maken: dankzij deze tips en recepten krijg jij het onder de knie
De testkeuken
Paella maken; da's altijd een goed idee. Je hebt er slechts één pan voor nodig, het valt bij iedereen in de smaak én je brengt er de zon mee in huis. Wij verzamelden onze beste tips en recepten.
5 geheimen om de perfecte paella te maken
- De rijst is het allerbelangrijkste. Paella is in de eerste plaats een rijstgerecht. Het vocht moet helemaal geabsorbeerd worden door de rijst, die sappig wordt, niet omgekeerd. Daarvoor heb je rijst met een korte korrel nodig die niet snel uitdroogt. Spaanse 'bomba' wordt het meest gebruikt, maar de meeste korte rijstsoorten van de Spaanse mediterrane kust zijn geschikt om paella te maken.
- Kook je zeevruchten en je rijst samen gaar. Anders eet je gewoon zeevruchten met rijst. Deze namaakpaella wordt door paellapuristen spottend 'arroz con cosas' of 'rijst met iets erin' genoemd.
- Perfecte paella hangt af van vuur, rijst en water. De verhouding tussen die drie elementen moet perfect zijn. De rijst mag niet te droog of te papperig zijn en het vuur moet zeer gelijkmatig verdeeld zijn over de pan. Paella maken op een groot open kampvuur lijkt sfeervol, maar het is een echt metier dat je niet zomaar onder de knie krijgt. Begin het best op een klassiek fornuis.
- Roer nooit in de rijst. In tegenstelling tot bij risotto is het bij het maken van paella absoluut verboden om in de rijst te roeren. Paella mag niet romig zijn, maar wel 'suelto', met eerder 'loszittende' korrels. Door niet te roeren ontstaat bovendien de befaamde 'socarrat', het krokante, aangekoekte en vettige rijstlaagje op de bodem, die iedere goede paellamaker bewust laat ontstaan.
- Laat de paella even rusten. Als je paella klaar is, moet je hem met aluminiumfolie bedekken – traditioneel wordt dit met krantenpapier gedaan – en een paar minuten laten rusten. Pas dan wordt de smaak optimaal.
Hét basisrecept om paella te maken
De juiste ingrediënten
- De vis: Kies een stevige witte vis zoals zeeduivel of lotte. Delicate, dure vissen horen niet in een paella. Je kunt ook diepgevroren vis gebruiken: die hoef je niet eerst te ontdooien, maar gewoon bovenop de rijst laten garen. Voor de zeevruchten kies je best kraakverse mosselen, kokkels, gamba’s, sint-jakobsvruchten, …
- Het vlees: Konijn (of konijnenfilet), kip (of kipfilet), chorizo, wijngaardslakken…
- De groenten: Het gebruik van verschillende peulvruchten doet de reputatie van paella als boerengerecht alle eer aan. Denk dus aan allerlei soorten bonen en erwten. Ook wortel, venkel en paprika passen er zeker bij.
- De smaakmakers: Saffraan is onontbeerlijk in een goede paella. Ook Spaans gerookt paprikapoeder (pimentón) is een heerlijke smaakmaker. En neen,: het is géén zonde om knoflook en ui te gebruiken. Met verse kruiden en kwartjes citroen werk je de paella net voor het opdienen af.
- De beste bouillon: De (vis)bouillon waarin de rijst gaart, is een belangrijk onderdeel van je paella. Als je die zelf maakt, smaakt je paella veel lekkerder.
Volg jij de regels?
Voor sommigen is het maken van paella een hele beleving met oude familierecepten en bijna spirituele regeltjes. Zo wordt echte paella…
- alleen door mannen klaargemaakt, paellero’s.
- buiten klaargemaakt en opgegeten, bij voorkeur in de schaduw van oude wijnstokken of vijgenbomen.
- klaargemaakt op een open vuur van wijnstokken en takken va sinaasappelbomen.
- ’s middags gegeten en niet als avondeten.
- nooit alleen gegeten. Je zit samen aan tafel en mag rechtstreeks uit de pan lepelen.
- met een houten lepel gegeten.
Paella: 10x anders
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!