Witloof uit de oven maken: dankzij deze tips en recepten lukt het altijd
Testkeuken
Witloof uit de oven maken is altijd een goed idee. Het valt bij iedereen in de smaak, 't is niet zo moeilijk om te maken én het is perfect voor op koude avonden. Wij verzamelden onze beste tips en recepten.
Witloof met kaas en hesp is een échte Belgische klassieker. Dankzij deze handleiding lukt het jou keer op keer om de lekkerste witloof uit de oven te maken.
So cheesy
Witloofrolletjes overgiet je met een bechamelsaus met kaas. Een klassieke kaassaus wordt ook Mornaysaus genoemd. Die wordt gemaakt door aan 0,5 liter bechamelsaus 1 eidooier en 50 gram geraspte emmentaler toe te voegen. Heerlijk rijk! Voor witloofrolletjes wordt de eidooier wel vaak weggelaten. Harde bergkazen zijn perfect voor een gegratineerde schotel. Je kunt voor emmentaler, comté of gruyère kiezen, maar probeer het ook eens met een kaas van bij ons, zoals Oud Brugge.
Je kunt de kaassaus probleemloos tot een dag op voorhand maken. Laat de saus helemaal afkoelen, giet ze in een kom en leg vershoudfolie rechtstreeks op het oppervlak. Zo vermijd je dat er een velletje op de saus komt. Bewaar de saus in de koelkast en warm ze net voor gebruik op een zacht vuurtje op zodat ze weer vloeibaar wordt.
De juiste ham
Gekookte beenham heeft het meeste smaak en textuur. Je kunt je witloof ook in plakjes ontvette ham rollen, dat is minder calorierijk. Zorg er dan wel voor dat je stevige ham koopt en geen aaneen geperste stukken, anders vallen de plakjes uiteen en kun je geen mooie rolletjes maken. Een caloriearmer en een tikje pittiger alternatief is rauwe ham of filet de Saxe.
2x niet doen
1. Voor dit gerecht hoef je het bittere stukje aan de voet van het witloof niet te verwijderen. Het witloof wordt gegaard, waardoor de bittere smaak sowieso verdwijnt.
2. Citroen is niet nodig, want dat is enkel om de witte kleur te behouden. Aangezien de stronkjes in ham worden ingepakt, doet de kleur er minder toe. Tip: bewaar witloof voor je het gebruikt wel op een donkere plek of in een papieren zak in de koelkast. Zo blijft het mooi wit.
Witloof uit de oven maken: het beste recept
Beter braiseren
Dé reden waarom je ovenschotel soms waterig wordt, is dat er te veel vocht in het witloof zit. Omdat witloof veel water kan opslorpen, mag je eerst en vooral witloof niet te lang wassen. Heel kort spoelen en dan snel afdrogen is de boodschap. Stomen of braiseren – stoven onder deksel met maar een klein beetje water – slorpt minder water op dan koken. Laat het witloof daarna goed uitlekken, dep de stronkjes droog met keukenpapier én knijp ook nog elk stronkje afzonderlijk uit. Eventueel kun je de stronkjes witloof eerst halveren, want dan krijg je er meer vocht uit. Wanneer je het witloof in de ham rolt, leg je de twee helften weer tegen elkaar.
Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo’s.
De lekkerste recepten voor witloof uit de oven
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!