Welke saus is lekker bij zalm?
Mét recepten!
Wij eten hem graag warm, rauw én gerookt, maar er is één cruciaal element dat niet kan ontbreken bij zalm... De saus! Of je nu houdt van romig, slank, verfijnd, fris of net van een pittige kick: wij delen de perfecte saus voor elke zalmvariant.
Zalm is een veelzijdige vis die je op veel verschillende manieren kunt bereiden. En bij elk gerecht met zalm past een andere saus die je maaltijd naar een hoger niveau tilt. Wij zetten ze voor jou op een rijtje.
Welke saus is lekker bij gerookte zalm?
- Dillesaus: Dat dille heerlijk is in combinatie met zalm, wist je waarschijnlijk al wel langer. Reden te meer om er eens een heerlijk sausje mee te maken. Meng het bijvoorbeeld met zure room, roomkaas en avocado of met (Griekse) yoghurt en citroensap.
- Honing-mosterdsaus: Een zoete én pittige optie is een honingmosterdsaus. Deze maak je makkelijk door honing, mosterd, citroensap en eventueel wat yoghurt, olie of mayonaise te mengen.
- Mierikswortelsaus: Mierikswortel heeft een pittige smaak die goed samengaat met gerookte zalm. Je kunt mierikswortelsaus maken door mierikswortel, yoghurt of zure room en citroensap te mengen.
- Tzatziki: Tzatziki is een fris sausje op basis van yoghurt en komkommer dat je makkelijk zelf kunt maken. Ontdek hier hoe je het doet.
Welke saus is lekker bij warme zalm?
- Hollandaisesaus: Deze rijke en romige saus is heerlijk bij warme zalm. Hij wordt gemaakt van gesmolten boter, eidooiers, citroensap en azijn en is ook lekker bij asperges.
- Wittewijnsaus: Een echte klassieker om te serveren bij vis!
- Dillesaus: Deze frisse, romige saus maak je simpelweg door zure room en/of yoghurt te mengen met dille, citroensap en peper en zout. Je kunt eventueel ook wat knoflook toevoegen.
- Mosterdsaus: De pittige smaak van mosterdsaus vormt een mooi contrast met de milde, vette zalm en geeft deze een extra dimensie.
- Teriyakisaus: Hou je van een Aziatische touch? Marineer je zalm dan eens in teriyakisaus of serveer het bij je gerecht. Deze zoete, Japanse saus kun je gewoon in de supermarkt vinden.
Welke saus is lekker bij rauwe zalm?
- Sojasaus: Sojasaus is een populaire keuze bij rauwe zalm, vooral in combinatie met sushi of sashimi. Je kunt kiezen voor gewone sojasaus of een lichtere, zoute variant zoals tamari.
- Ponzu: Ponzu is een Japanse saus die je verkrijgt door mirin te koken met rijstazijn, kombu (Japans zeewier) en bonitovlokken. Vervolgens wordt die op smaak gebracht met Japanse citrusvruchten zoals yuzu. Ponzu is lekker in een marinade of als dipsaus bij sashimi.
- Wasabimayonaise: Als je van wat pit houdt, is wasabimayonaise iets voor jou. Meng gewoon wat wasabipasta met mayonaise voor een pittige en romige saus. Ook lekker bij sushi!
- Sesamdressing: Een dressing op basis van sesamolie, sojasaus en rijstazijn kan ook heerlijk zijn bij rauwe zalm. Het geeft een nootachtige smaak en een vleugje umami.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!