Een veggie barbecue: hoe pak ik dat aan?
Het hoeft niet altijd vlees of vis op de grill te zijn
Zin in barbecue, maar niet in vlees of vis? Pak het eens anders aan en leg groenten op de grill. Karolien Olaerts legt uit hoe zij het doet.
Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.
Binnenkort organiseer ik een barbecue. Ik wil graag eens een volledige veggie BBQ houden. Hoe doe ik dat?
Karolien: "Ga voor veel groenten, op én naast de barbecue. Zorg voor verschillende kleuren en texturen, zo maak je er een waar feest van. Ik maak zelf graag champignonbrochettes door grote champignons en stukken rode ui te marineren in olijfolie, balsamicoazijn, knoflook en tijm. Ook paprika, jonge wortelen, little gems, maïskolven, stukken wittekool en courgette lenen zich goed om te grillen. Of snij een bloemkool in dikke plakken en smeer die in met een mix van olijfolie, gerookt paprikapoeder, tijm en honing: dan heb je een soort steak. Hou er wel rekening mee dat grote stukken groente wat gaartijd nodig hebben. Vergeet ook de kant-en-klare vleesvervangers niet, vaak zijn er in de zomer heel wat lekkere en toegankelijke BBQ-alternatieven! Als er toch enkele echte vleeseters tussen je gasten zitten, zou ik wel een kleine portie vlees voorzien: ga daarbij voor kwaliteit boven kwantiteit. Ervaring heeft me geleerd dat op die manier iedereen tevreden is én dat zelfs de vleeseters openstaan voor de veggie gerechtjes. Sla zeker ook nooit de klassieke sausjes en aardappelen over! Zo krijgt niemand de verkeerde indruk dat een vegetarische barbecue gelijkstaat aan dieetkost."