Waarom zijn verzadigde vetten ongezond?
Wat doen ze met je lichaam?
Verzadigde vetten, er wordt gezegd dat ze slecht zijn voor ons lichaam. Maar is dat zo? En waarom dan? Chef Karolien Olaerts beantwoordt deze hamvraag.
Je las vast al eens dat je moet oppassen met het innemen van verzadigde vetten. Waarom dat zo is en of ze écht zo slecht zijn voor ons lichaam, dat vroegen wij aan Karolien Olaerts.
"Het verzadigde vet richt op zichzelf geen schade aan, maar het verhoogt wel de LDL-cholesterol in je bloed, de zogenaamde slechte cholesterol. Dat teveel aan cholesterol circuleert in de bloedvaten en kan daarbij aan de binnenwand blijven plakken. Dat gebeurt meestal op plekken waar al beschadiging is, als gevolg van roken, ouderdom of een verhoogde bloeddruk. Het bloedvat kan daardoor langzaam dichtslibben, tot er uiteindelijk geen bloed meer door kan. Dat noemen we slagaderverkalking. Ook kunnen er stukjes van die opgestapelde plaque loskomen. Zulke stukjes worden dan meegevoerd in het bloed en kunnen andere kleinere bloedvaten blokkeren, wat ter hoogte van het hart kan leiden tot een hartinfarct. Vandaar dus dat men zegt dat een teveel aan verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten vergroot, al doet het dat dus onrechtstreeks via de cholesterol. Verzadigd vet zit voornamelijk in boter, kokosolie, vet vlees, koeken, gebak, zoute snacks… Geef daarom de voorkeur aan onverzadigde bereidingsvetten zoals olijfolie en voedzamere snacks. Volle zuivelproducten worden ook vaak afgeraden in de context van verzadigd vet, maar recent onderzoek toont aan dat die het risico op hart- en vaatziekten niet doen stijgen, maar je er mogelijk zelfs tegen zouden beschermen."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!