Hoeveel zout past in een gezond voedingspatroon?
Nog een snuifje of toch maar niet?
We gebruiken graag zout in de keuken voor dat beetje extra smaak. Maar ook in gekochte voedingswaren zit al flink wat zout. Hoeveel zout past in een gezond voedingspatroon? Wij vroegen het aan Karolien Olaerts.
Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: hoeveel zout past in een gezond voedingspatroon?
Het antwoord van Karolien
"Het aanbevolen maximum ligt in België op 5 gram zout per dag. In Nederland is dat 6 gram. Met een gemiddelde van 9,5 gram zitten we ruimschoots boven wat gezond is aan zout. De gezondheidsaanbeveling om zuinig te zijn met zout, is dus niet uit de lucht gegrepen. Een teveel aan zout verhoogt de kans op een te hoge bloeddruk, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Voor mensen die al een hoge bloeddruk hebben, is het effect des te sterker."
Hoeveel is te veel?
"Ook al blijkt uit onderzoek dat niet iedereen gevoelig is voor het bloeddrukverhogende effect van zout, het is zeker een goed idee om je zoutconsumptie wat in de gaten te houden. Maar het toevoegen van zout tijdens het koken en aan tafel speelt hier slechts een kleine rol in. Amper 10 à 15% van het zout dat we binnenkrijgen, is afkomstig van eigen toevoegingen."
"Het leeuwendeel van onze zoutinname komt van restaurantmaaltijden, bewerkte ingrediënten en kant-en-klare producten, zoals vleeswaren, sauzen, zoute snacks… Het is dan ook effectiever om hier matig mee te zijn, dan om in je eigen keuken heel restrictief te zijn met zout. Volg bij specifieke aandoeningen natuurlijk steeds het advies van je arts."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!