Dit zijn de populairste sauzen
Deze sauzen maakten jullie het vaakst klaar
Van peperroomsaus tot mosselsaus, een goede saus kan je gerecht zomaar naar een hoger niveau tillen. Ook jullie probeerden het voorbije jaar een heleboel lekkere sausrecepten uit. Wij verzamelden de populairste sauzen in dit handige overzichtje.
De 10 populairste sauzen
Van de basis – bechamel – over mosselsaus en mosterdsaus tot een klassieke bolognese: deze recepten waren dit jaar met stip de populairste onder de sauzen. Hopelijk waren jullie even blij met het resultaat!
De 10 populairste sauzen
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
1. Bechamelsaus basisrecept
Bechamelsaus is een echte klassieker, niet alleen bij ons maar bijvoorbeeld ook in de Franse en in de Italiaanse keuken. De witte saus wordt gebruikt als basissaus (bijvoorbeeld voor witte vissaus), maar is ook zo lekker bij groenten als bloemkool of prei, en in gerechten zoals de traditionele lasagne.
2. Champignonroomsaus
Champignonsaus is altijd een goed idee, en dat vonden jullie overduidelijk ook. We zijn benieuwd waar jullie het sausje bij serveerden. Was het bij een steak of bij orloffgebraad? Bij Portugese balletjes met rijst of bij een pasta? Of misschien wel in deze heerlijke ovenschotel, met pasta én balletjes? Een ding staat vast: het zal zeker gesmaakt hebben.
3. Peperroomsaus
Het beste gezelschap voor jullie stevig stukje steak? Peperroomsaus! En we kunnen jullie geen ongelijk geven: de saus is met reden een vaste waarde in de Belgische keuken.
4. Spaghettisaus
En of jullie zin hadden in spaghetti het afgelopen jaar! De cijfers spreken boekdelen. Kijk ook eens naar de nummer vijf… Het was een heus spagghettifestijn, de voorbije maanden.
5. Bolognesesaus
Een rijzende ster, die bolognesesaus. Ze sprong in een jaar tijd enkele plaatsen omhoog, naar nummer vijf. Welverdiend, want ze is dan ook multi–inzetbaar. Behalve een echte Italiaanse spaghetti bolognese, kun je er een klassieke lasagne mee bouwen, arancini mee vullen, pizza mee beleggen of een ovenschotel mee samenstellen.
6. Mosterdsaus
Net iets meer dan bechamelsuas maar even eenvoudig: de klassieke mosterdsaus. Jullie maakten het sausje gretig klaar, dit jaar. Voor bij klassiekers als rosbiefrolletjes met boontjes of een visje als kabeljauw of griet? Of gingen jullie een stapje verder met mooie combinaties als een salade van gerookt spek of geroosterde spruitjesstoemp met krokante sjalot? Het was vast smullen!
7. Hollandaisesaus
Hollandaisesaus wordt veel bereid in de Franse keuken om visgerechten en asperges te vergezellen. Of je maakt er eggs benedict mee. De saus is bij jullie net iets populairder dan haar zusje, de bearnaise (zie verderop in deze lijst).
8. Mosselsaus
Ha, geen mosselen zonder dit typisch Belgische sausje… Al kun je ze natuurlijk op heel veel manieren klaarmaken. Toch veroverde de mosselsaus een speciale plaats in jullie culinaire hart.
9. kaassaus
Wie raakt er nu niet verslaafd aan zo’n heerlijke lopende kaassaus? Gesmolten kaas maakt immers alles beter: bloemkool, witloof, pasta, een vispannetje. Maar dat hadden jullie vast wel gemerkt, gezien het succes van dit foolproof recept.
10. Bearnaisesaus
Een mooie tiende plaats gaat naar de bearnaise. Ze verschilt van de hollandaisesaus omdat er ook (wijn)azijn en dragon aan wordt toegevoegd en is dus eigenlijk een variant op de hollandaise. Lekker bij steak-friet, een hamburger, maar ook bij vis zoals zalm of griet.
10. Blackwellsaus
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!