Waarom zijn peulvruchten zo goed voor onze gezondheid?
En hoe maak je ze toegankelijker voor je gezin?
Je hoort vaak dat peulvruchten gezond zijn, maar wat maakt ze zo bijzonder? En hoe kan ik ze toegankelijker maken voor mijn gezin? Met die vragen trokken wij naar voedingsdeskundige Karolien Olaerts.
Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten. Ze heeft ook een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: waarom zijn peulvruchten zo goed voor onze gezondheid en hoe maak je ze toegankelijk voor het hele gezin?
Het antwoord van Karolien
"Plantkundig gezien valt er meer onder peulvruchten dan je zou denken: bonen, linzen, kikkererwten, maar ook sojabonen, doperwtjes, groene bonen (zoals sperzie- en snijbonen), lupinen en pinda's. Groene bonen lijken qua voedingssamenstelling veel meer op groenten en pinda's op noten. In de keuken rekenen we hen dus niet bij de peulvruchten. Peulvruchten zijn een bijzondere voedingsgroep, omdat ze boordevol eiwitten zitten én rijk zijn aan trage koolhydraten, vezels en bepaalde vitamines en mineralen. De teelt is weinig belastend voor het milieu en ze zijn betaalbaar."
Experimenteren
"Uit onderzoek blijkt dat Vlamingen nog altijd erg weinig peulvruchten eten. Ze zijn nog steeds wat onbekend, terwijl ze ontzettend veel voordelen hebben, voor onze gezondheid, het klimaat en onze portemonnee. Voeg eens kikkererwten toe aan een stoofpotje, maak een dahl van oranje linzen, een minestrone met witte of een chili sin carne met zwarte bonen. Lijkt dat allemaal nog wat avontuurlijk, mix dan bonen of kikkererwten tot een romige hummus, die je met kruiden en/of geroosterde groenten erdoorheen helemaal naar jouw smaak kunt pimpen."
Zelf aan de slag
Wil je zelf meer koken met peulvruchten? Probeer dan een van deze recepten uit.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!