Meest recente artikelen

Crema catalana: zo maak je zelf dit Catalaanse dessert

De testkeuken

Crema catalana: zo maak je zelf dit Catalaanse dessert Artikel

In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we elke maand een klassieker. Deze keer: crema catalana.

Crema catalana of crema cremada ('verbrande room') is een Catalaans dessert dat lijkt op crème brûlée. De basis is een custard (banketbakkersroom), op smaak gebracht met citroen- en/of sinaasappelschil en kaneel.
De suiker van crema catalana wordt traditioneel gekaramelliseerd onder de hete grill of met een speciaal verhit ijzer. Niet met een vlam dus. Het dessert wordt soms geserveerd met ananas erop.

Tips voor een geslaagde crema catalana

  • Omdat crema catalana in tegen­stelling tot crème brûlée niet in de oven gegaard wordt, maar indikt in de koelkast, hoef je geen oven­vaste schaaltjes te gebruiken. Opgelet: wil je het suikerlaagje in de oven branden, dan is een oven­vaste schaal wel noodzakelijk.
  • Om een velletje op de crème te vermijden, leg je er tijdens het afkoelen vershoudfolie of een andere vetvrije folie zoals bakpapier op.
  • In principe gebeurt het indikken door de eieren, die je opklopt met de warme melk. Als je een stevigere consistentie wilt, kun je wat maïszetmeel of puddingpoeder toevoegen. Gebruik geen te diepe potjes, want dan stijft de crème niet goed op.
  • De crème zelf kun je perfect tot een dag op voorhand maken, zónder het suikerlaagje. Je kunt de potjes na het afkoelen zelfs invriezen en ze zo dus nog langer vooraf bereiden. Laat de schaaltjes op de dag zelf in de koelkast ontdooien.

Extra smaakje?

De basisbanket­bakkersroom wordt traditioneel op smaak gebracht met vanille, citrus en kaneel, maar ookrozemarijn, lavendel, saffraan, ster­anijs, likeur zoals limoncello, amaretto of Grand Marnier, koffie, groene thee, pistachenoot, hazelnoot, kokosnoot of andere smaakmakers kunnen.

Zo maak je het lekkerste suikerlaagje!

  • Met de bunsenbrander. Tegenwoordig vind je in elke keukenwinkel kleine bunsenbrandertjes met gas om het knapperige suikerlaagje te branden.
  • In de oven. Heb je geen bunsenbrandertje? Dan kan het ook in de oven, onder de hete grill. Zorg wel dat de schaaltjes heel dicht bij de grill staan, zodat enkel de suiker opwarmt en niet de crema zelf.
  • Opgelet! Voor de twee manieren geldt dat je het suikerlaagje altijd nét voor het opdienen maakt. Het moet karamelkleurig zijn, niet zwart.

Tips van de pro's

  • Van Barcelona tot Brussel, van Kopenhagen tot New York: op trinitycream.com vind je tientallen uitgebreide recensies van crema catalana over de hele wereld.
  • Sandra Bekkari: "Voor een lichte versie zonder geraffineerde suikers vervang ik de suiker door honing en de melk door kokosmelk. Het krokante laagje maak ik door grofgehakte amandelen in een pan te karamelliseren met honing. Deze afgekoelde karamel verbrokkel ik over de crema net voor het opdienen."
  • Wim Ballieu: "Vervang de citroen eens door limoen. En gebruik een beetje puddingpoeder, zo krijg je een stevige consistentie."
  • Heston Blumenthal: "Ik geef de crema een bijzonder smaakje door de melk te infuseren met jasmijn­thee."

Het ultieme recept voor crema catalana

Met dit recept is je crema catalana om bij weg te dromen (naar het zuiders Catalonië, bijvoorbeeld).

Crema catalana 3x anders

  • Vegan. Geen eieren, geen melk? Week 150 gram cashewnoten een nacht lang in water. Breng 300 milliliter water aan de kook met 1 zakje vanille­suiker en 3 gram agaragar. Mix de uitgelekte noten in de foodprocessor samen met het suiker-­watermengsel tot een gladde crème. Laat de crema nadien opstijven.
  • Light. Volg het basisrecept met de eieren, maar vervang de volle melk door halfvolle melk en de suiker door stevia.
  • Lactosevrij. Volg het basisrecept met de eieren en de suiker, maar vervang de melk door kokosmelk, sojadrink of een andere plantaardige drank.

Wat is het verschil met crème brûlée?

Het Catalaanse dessert lijkt erg op crème brûlée. Toch zijn er enkele verschillen.

Crema catalana

  • Spaans
  • Smaakmakers zijn sinaas­appel- of citroenschil en kaneel.
  • Wordt gemaakt op basis van melk, geen room.
  • Stijft op in de koelkast.
  • Wordt gebrand met een speciale, gloeiend hete metalen ring.
  • Wordt altijd koud of op kamertemperatuur opgediend.

Crème brûlée

  • Frans
  • De belangrijkste smaak­maker is vanille.
  • Wordt gemaakt op basis van melk of room.
  • Gaart in de oven.
  • Wordt gebrand met een bunsenbrandertje of onder een hete grill.
  • Wordt meestal koud, soms warm opgediend.

Crema catalana de wereld rond

  • Crème brûlée. Dit Frans dessert is bijna identiek aan crema catalana, alleen wordt er traditioneel enkel vanille gebruikt als smaakmaker.
  • Trinity cream of Cambridge burnt cream. Het Engelse broertje van de crema catalana werd geïntroduceerd op het Trinity College in Cambridge, waarbij het wapenschild van de universiteit met een gloeiend heet brandijzer op de crème werd gedrukt. Ook hier is de basis een custard of crème anglaise.
  • Panna cotta. De naam van dit Italiaanse dessert betekent letterlijk gekookte room. Het wordt vaak opgediend met frambozencoulis.
  • Leite creme. Deze Portugese variant bevat nooit room en is daarom lekker licht. Voor de koffieliefhebbers is er ‘leite creme de café’, crème met koffie­smaak dus.

Varieer met deze recepten…

Wil je deze snelle recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen