Meest recente artikelen

Vis met een keurmerk: ASC of MSC - dit is het verschil

Verantwoorde visjes op het menu

Vis met een keurmerk: ASC of MSC - dit is het verschil Artikel

Gezond en lekker: we zetten met plezier wat vaker vis op tafel. En het liefst ook een duurzaam visje. Even de verpakking checken op de juiste labels, dus. Maar neem je nu ASC of MSC? Dit is het verschil...

Weten welke vis verantwoord gekweekt of gevangen wordt? Met deze labels weet je dat je op de goede weg zit. Vis krijgt het keurmerk ASC of MSC enkel mee als hij gevangen of gekweekt wordt met respect voor de aardbol en de oceanen. En zo smaakt dat visgerechtje extra lekker en gezondvoor alles en iedereen..

Om zeker te zijn dat we nog lang van die lekkere vis kunnen genieten, moeten we ervoor zorgen dat we de oceanen niet leegvissen. Behalve lokale verse vis eten in het juiste seizoen, zijn verantwoord kweken en duurzame visserij erg belangrijk. Staat er ASC of MSC op de verpakking, dan beantwoordt de vis aan de strenge standaarden om dat keurmerk te mogen dragen.

ASC of MSC? Dit is het verschil

Beide labels kijken even streng toe, dus daar zit geen verschil. MSC is namelijk het keurmerk voor duurzame wild gevangen vis en ASC is voor verantwoord gekweekte vis.

  • ASC heet voluit Aquaculture Stewardship Council. Het is een non-profit organisatie die certificaten en labels voor verantwoorde aquacultuur toekent.
  • MSC staat dan weer voor het Marine Stewardship Council. Deze non-profit organisatie werd door Unilever en Wereld Natuurfonds opgericht om overbevissing aan te pakken en daar controle op uitoefent met labels en certificaten. Bijvoorbeeld voor duurzame tonijn

Om het AMC-label te krijgen, gelden strenge regels voor het verantwoord kweken van vis en zeevruchten. Het initiatief stimuleert kwekers om rekening te houden met het welzijn van de vis, het milieu én de mens, zowel op als rond de kwekerij. Ook een MSC-label krijg je niet zomaar: de certificering duurt gemiddeld 18 maanden. Krijgt een visserij het keurmerk, dan kan het ook zijn dat ze dat weer kwijtspeelt bij de jaarlijkse controle.

Onze favorieten met duurzame vis

Heb je die duurzame vis te pakken? Maak er deze gerechten mee. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen