Meest recente artikelen

Duurzame tonijn: dit moet je weten

Kun je nog tonijn eten zonder schuldgevoel?

Duurzame tonijn: dit moet je weten Artikel

Vaak wordt gezegd dat duurzame tonijn vandaag de dag geen optie meer is. Klopt dat eigenlijk wel? Wij zetten de feiten op een rijtje.

Het MSC-keurmerk: garantie voor duurzame tonijn?

Dit blauwe MSC-keurmerk heb je vast al opgemerkt in de (vis)winkel. Het is het label van MSC, of de Marine Stewardship Council: een raad die instaat voor duurzame visvangst. Enkel als een visverpakking voorzien is van zo'n label, kun je er zeker van zijn dat de vis op een duurzame manier gevangen is. Daarvoor moet er aan enkele voorwaarden voldaan zijn:

  • Geen overbevissing
  • Zo weinig mogelijk schade aan het omringende zeeleven (denk bijvoorbeeld aan dolfijnen die in visnetten terechtkomen)
  • Degelijke managing en controle

Tonijnsoorten

Globaal zijn er ruim genomen 5 soorten commerciële tonijnsoorten te vinden: albacore (ook wel 'witte tonijn' genoemd), grootoogtonijn, blauwvintonijn, geelvintonijn en skipjacktonijn.

  • Blauwvintonijn vermijd je maar beter: die is niet enkel peperduur, maar ook totaal overbevist. Sommige populaties kregen zelfs de stempel 'kritiek'.
  • Grootoogtonijn, een soort die vaak in sushi wordt verwerkt, is ook bedreigd. Links laten liggen, dus.
  • Geelvintonijn was tot voor kort een vrij duurzaam alternatief voor de luxueuze blauwvintonijn, maar omdat die zo ernstig bedreigd wordt, krijgen ook deze populaties het erg lastig.
  • Albacore is een kleinere tonijnsoort die ook superlekker is. Een deel van de populaties van deze soort wordt met de hengel gevangen en is MSC-gecertificeerd. Let wel op: dat geldt niet voor alle albacore-populaties. Hou je ogen dus open voor een MSC-label.
  • Skipjacktonijn is de allerkleinste tonijnsoort. Je vindt 'm nagenoeg enkel in blik terug, maar dat wil absoluut niets zeggen over de smaak: albacoretonijn kan namelijk een échte streling voor de tong zijn. Over het algemeen is deze soort veilig en duurzaam, maar probeer te kiezen voor de populaties die met de hengel zijn gevangen en niet met ringnetten. Dat wordt meestal vermeld op het blikje.

Duurzame tonijn samengevat

Met skipjacktonijn en een deel van de albacoresoort zit je normaal gezien goed, maar maak er een gewoonte van om te letten op het blauwe MSC-label, dat je zekerheid geeft over de duurzaamheid van de tonijn. Kies bovendien voor tonijn die met de hengel gevangen is. Als dat het geval is, staat het meestal vermeld als 'pole and line' of 'hooks and lines'.

Pole and line is de meest duurzame manier van vissen. Het vissen gebeurt met individuele hengels en levend aas. De tonijn wordt zo per stuk binnengehaald. Bijvangst kan op die manier ook makkelijk meteen teruggegooid worden. Meer info over duurzame tonijn vind je op de website van MSC.

Liever helemaal geen tonijn?

Verschillende merken brengen tegenwoordig vegan alternatieven voor tonijn (in blik) op de markt. Je vindt ze in de supermarkt of in natuurvoedingswinkels.

10 recepten ter inspiratie

Zin in een stukje duurzame tonijn? Wij zetten enkele recepten op een rijtje. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen