Meest recente artikelen

Gezond havermoutontbijt: tips en recepten voor een voedzaam begin van de dag

Powerontbijtjes!

Gezond havermoutontbijt: tips en recepten voor een voedzaam begin van de dag Artikel

Havermout is het ideale ontbijt voor wie gezond en zonder honger aan z’n sport- of werkdag wil beginnen. Tips en recepten om alles uit je voedzaam en gezond havermoutontbijt te halen.

Havermout is een gezond, makkelijk en voedzaam ontbijt dat je voldoende energie geeft om de dag te starten met een knal. Zelfs Sandra Bekkari is er dol op. Of je nu een zware marathonmeeting voor de boeg hebt of je dag begint met een stevige work-out: met deze tips wordt je havermoutontbijt de powerboost die je nodig hebt tijdens je ochtendroutine.

Havermout: een makkelijk en gezond ontbijt

Over die ochtendroutine gesproken: havermout is het perfecte ontbijt on the go. Of je nu gaat voor overnight oats, havermoutpap met fruit of in een smoothie: je neemt het allemaal makkelijk mee in een potje.

Het wordt dus ook nooit saai: behalve de smoothies en bowls, kun je er ook ontbijtkoekjes en -bars van maken, havermout verwerken in een gezonde crumble of pimpen tot granola. Zelfs een hartig havermoutontbijt kan erg lekker zijn. Havermout dubbelt ook als lekkere topping om een ander ontbijt wat voedzamer te maken. Kortom: laat je culinaire creativiteit de vrije loop. Scrol verder naar de recepten voor extra inspiratie.

Waarom is een havermoutontbijt zo gezond?

Vezels, vezels, vezels

Havermout is een volkorenproduct en bevat dus veel vezels. Daardoor heb je niet alleen minder snel honger en haal je met gemak de lunch, zonder zin om te snacken. Ook voor de darmflora zijn vezels goed nieuws. Vezelrijke voeding verlaagt daarnaast het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of darmkanker. Nog goed nieuws: als het symbooltje met de doorstreepte korenaar op de verpakking staat is je havermout zelfs helemaal glutenvrij.

It's all in the mix

Nu is elk voedingsproduct zo gezond of ongezond als de andere ingrediënten waarmee je het combineert. Doe je er alleen (plantaardige) melk of yoghurt bij – onze broodnodige eiwitten – dan zit je in de goede richting. Met fruit voeg je makkelijk nog wat extra vitamines toe. Zaden of noten zorgen voor nog meer vitamines en mineralen, eiwitten en gezonde vetten.

Prefab mengelingen, een havermoutreep of haverkoekje uit de supermarkt is dan weer een minder goed idee. Er gaat vaak veel suiker en verzadigd vet bij (a.k.a. calorieën). Onze tegeltjeswijsheid – 'Wat je zelf maakt, maak je beter, want dan weet je precies wat erin gaat' – geldt ook voor een gezond havermoutontbijt. Je homemade havermoutsnacks maak je zo zoet of vet als je zelf wil.

14 x gezond ontbijt met havermout

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen