Meest recente artikelen

10 dingen die je beter niet doet als je een vispannetje maakt

Tips en recepten

10 dingen die je beter niet doet als je een vispannetje maakt Artikel

Zowel op restaurant als thuis is een goed gevuld vispannetje een echte klassieker. Van saus tot smaakmaker: vermijd deze tien valkuilen en je maakt enkel nog perfecte vispannetjes klaar.

Vispannetjes zijn ideaal om makkelijk en smakelijk groente- en visrestjes in te verwerken en tegelijk is zo'n ovenschotel met vis ook altijd een beetje feest. Met deze tien tips en onze beste recepten mislukt je vispannetje nooit meer.

10 don'ts bij vispannetjes

1 Werk niet met minderwaardige vis

Dé ster van het vispannetje is de vis zelf natuurlijk. Daarom mag je er zeker niet op besparen en voor minderwaardige vis kiezen. Kies het liefst voor vis van bij ons.

2 Kies niet voor te dunne stukken vis

Dunne filets of kleine blokjes vis zullen in het vis­pannetje snel uitdrogen. Kies voor een dikke moot, het liefst van een vis met een stevige structuur zoals zalm, kabeljauw, pladijs, griet, tarbot of schelvis.

3 Vergeet diepgevroren vis niet vooraf te ontdooien

Geen verse vis in huis? Dan kun je natuurlijk ook vis uit de diepvries gebruiken. Laat die dan wel vooraf ontdooien in de koelkast en dep hem goed droog. Als je de vis diepgevroren aan het vispannetje toevoegt, zal die nog te veel vocht loslaten tijdens het garen en wordt de saus te waterachtig.

4 Gebruik geen te grote stukken groente in je vispannetjes

Snij de groenten zo fijn mogelijk. Dat mag in brunoise (blokjes) of julienne (staafjes) zijn. Je wilt écht geen grove stukken groenten in je vispannetje.

5 Voeg de groenten niet rauw toe

Stoof de groenten eerst aan of blancheer ze in lichtgezouten water. Ze mogen natuurlijk nog wat bite hebben voor je ze aan het vispannetje toevoegt.

6 Gebruik niet enkel klassieke groenten

Natuurlijk zijn wortel, prei en selder toppers, maar ook seizoensgroenten zoals pompoen, venkel of knolselder zijn lekker in een vispannetje. Durf te experimenteren.

7 Maak geen te dunne saus

De vis en groenten moeten garen in een smeuïge, niet al te lopende saus, want de vis zal nog extra vocht afgeven. Die saus kan een klassieke witte saus zijn op basis van een roux, maar bijvoorbeeld ook een tomatensaus.

8 Vergeet de extra smaakmakers niet

Naast de vis, groenten en saus kun je nog enkele smaakmakers toevoegen. Een scheutje witte wijn in de saus, extra groene kruiden, een handvol kaas als topping… In de Italiaanse keuken mogen kaas en vis dan geen vrienden zijn, Belgen vinden dit vaak wel een heerlijke combinatie.

9 Verwerk geen garnalen ín je vis­pannetjes

Laat dit dure ingrediënt helemaal tot z'n recht komen. Gaar garnalen niet mee in de oven, want dan krimpen ze en worden ze taai. Wel lekker: gebruik ze als afwerking na het bakken.

10 Laat je vispannetjes niet vallen

Dat zou zonde zijn! Gebruik dus zeker ovenwanten om je dampende schotel uit de oven te halen.

vispannetjes

Onze favoriete vispannetjes

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen