Cake maken: het ultieme basisrecept voor de perfecte cake
Zo simpel dat je dit recept zo uit het hoofd kent
Wil jij een heerlijke, luchtige cake maken die altijd lukt? Met dit foolproof basisrecept maak je eenvoudig een klassieke cake met de perfecte structuur en smaak. Volg onze stap-voor-stap uitleg en ontdek handige baktips voor het beste resultaat.
Van plan om een cake te maken? Het geheim van een malse cake zit 'm niet alleen in de gelijke verhouding boter, suiker, eieren en bloem maar ook in de manier waarop je ze geleidelijk bij elkaar brengt. Er zijn meerdere recepten en manieren om cake te maken, maar dit basisrecept voor cake kan niet mislukken!
Ingrediënten voor een klassieke cake
Om een perfecte cake te maken, heb je slechts een paar basisingrediënten nodig:
- 200 g boter (op kamertemperatuur)
- 200 g fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker of het merg uit 1 vanillestokje (kun je eventueel ook weglaten)
- 4 eieren (totaal 200 g)
- 200 g zelfrijzende bloem, gezeefd
- snuifje zout
Deze cake wordt ook wel een quartre quarts of vier-vierdencake genoemd: van de vier hoofdingrediënten (boter, suiker, eieren en bloem) gebruik je telkens even veel.
Zo maak je cake, stap voor stap
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Verwarm de oven voor op 175°C, boven- en onderwarmte.
- Klop in een ruime mengkom de zachte boter met de suiker en de vanillesuiker tot een licht en luchtig mengsel. Dit duurt ongeveer 10 minuten met de hand, en 5 minuten met de mixer.
- Klop een voor een de eieren door het boter-suikermengsel. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen in het beslag, anders gaat het beslag kabbelen.
- Voeg de bloem en het zout toe en spatel ze door het beslag. Roer niet te lang, er mag nog hier en daar een klein beetje bloem zichtbaar zijn. Je kunt ook kort mixen telkens wanneer je wat bloem hebt toegevoegd, maar doe ook dit niet te lang. De bedoeling is alleen om alles te mengen.
- Beboter en bebloem een rechthoekige cakevorm met een inhoud van 2 liter. Doe er het beslag in. Strijk het oppervlak glad.
- Bak de cake 15 minuten in het midden van de oven en verlaag daarna de oventemperatuur tot 160°C. Laat nog 35 minuten verder bakken. De exacte gaartijd en temperatuur kunnen wat afwijken in jouw oven: elke oven werkt anders.
- Controleer de cake met een prikker: als deze droog uit de cake komt, is hij klaar. Anders laat je ‘m nog een paar minuten verder bakken en test je nog een keer.
- Haal de cake uit de oven en laat ‘m 10 minuten afkoelen in de vorm. Ontvorm ‘m daarna op een rooster en laat verder afkoelen.
Wil je zien hoe je dat beslag maakt? Voor het recept in deze video wordt de cake anders gebakken (je moet even testen wat voor jouw oven het beste werkt), maar de werkwijze om het beslag te maken is dezelfde.
Tips voor een perfect resultaat
- Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur. Zo krijg je een gelijkmatig beslag.
- Niet overmixen: te lang mixen haalt de lucht weer uit het beslag en kan ervoor zorgen dat je cake taai wordt.
- Laat de oven dicht tijdens het bakken om inzakken te voorkomen.
- Zie je dat je cake te snel bruin wordt, dek ‘m dan af met wat aluminiumfolie en verlaag de temperatuur.
- Krijgt hij maar géén kleurtje? Dan moet hij wellicht wat langer bakken dan in het recept staat én kun je best de volgende keer de temperatuur wat hoger zetten.
- Varieer met smaken door citroenrasp, chocolade of noten toe te voegen.
Veelgestelde vragen over cake maken
Waarom wordt mijn cake niet luchtig?
- Zorg ervoor dat je boter en suiker goed luchtig klopt en gebruik verse eieren.
- Te lang mixen kan ervoor zorgen dat je cake compact blijft.
- Als de oventemperatuur te laag is, blijft je cake compact. Zet de temperatuur volgende keer wat hoger.
Waarom zakt mijn cake in na het bakken?
- Je hebt het beslag té luchtig geklopt. Daardoor komt de cake te snel omhoog en zakt dan als een kaartenhuisje weer in elkaar.
- Het beslag was te nat. Check de verhoudingen van je recept. Gebruik bijvoorbeeld volgende keer een ei minder.
- Je hebt de oven te snel geopend. Doe dit pas als de baktijd uit het recept verstreken is.
- De cake was niet gaar. Doe altijd de test met de prikker.
Welke bakvorm is het beste om cake te maken?
- Cake wordt meestal gebakken in een rechthoekige cakevorm, maar wil je eens iets anders, dan bestaan er heel veel leuke tulbandvormen.
- Wij kiezen voor een cakevorm van donker metaal: die geleidt de warmte het best.
Hoe bewaar ik cake het beste?
- Wikkel de cake in plasticfolie of bewaar hem in een goed afgesloten trommel om uitdrogen te voorkomen.
Kan ik cake invriezen?
- Ja! Verpak de cake luchtdicht en bewaar hem maximaal 3 maanden in de diepvriezer.
Wil je nog meer cake maken? Probeer deze recepten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!