17 smakelijke wokweetjes
What the wok?
Waar komt de wok juist vandaan en hoe gebruik je 'm best? Kom alles te weten over de wok met deze 17 smakelijke wokweetjes.
- Het woord 'wok' is afkomstig uit het Kantonees en heeft dezelfde betekenis.
- De wok waar wij meestal mee koken heeft een lange (houten) steel en is van Chinese oorsprong. In de Indonesische en Indische keuken gebruiken ze een 'wadjan' met twee handvaten.
- Naast roerbakken kan je een wok ook gebruiken om in te frituren of te stomen. Frituren doe je in een bodem hete olie, om te stomen gebruik je een stoommandje op een rekje.
- Wokken of roerbakken doe je per definitie altijd op een hoog vuur. Het is de bedoeling dat je ingrediënten kort maar krachtig garen. Op die manier heb je weinig vetstof nodig en behoud je de verse en gezonde smaak van je ingrediënten.
- Roerbakken mag je erg letterlijk nemen: je roert het gerecht continu om zodat alle ingrediënten gelijk kunnen garen.
- Hou daarom rekening met de grootte van je vlees, vis en groenten. Snij ze in kleine stukken. Dat maakt de bereidingstijd aanzienlijk korter.
- Het gebruik van de juiste vetstof is cruciaal. Je wokt op een hoge temperatuur: je olie moet zuiver zijn en een hoog rookpunt (de temperatuur waarop je olie begint te roken of branden) hebben. Slaolie is hiervoor niet geschikt, maar zuivere olijfolie, arachideolie, maïsolie en zonnebloemolie wél.
- Wokken is een gezonde manier van koken. Je gebruikt een minimum aan vetstof, dus bevatten de gerechten weinig cholesterol en calorieën.
- De volgorde waarin je ingrediënten toevoegt, is bepalend voor je gerecht. Begin met ui en/of knoflook. Laat die enkele seconden roerbakken, dan voeg je de hoofdingrediënten toe: vis, vlees, groenten,… Wat het langst duurt om gaar te worden, voeg je eerst toe in de pan. Eens de basisingrediënten klaar zijn, is het tijd om de rest van de ingrediënten en andere smaakmakers toe te voegen.
- Wokken doe je, afhankelijk van de techniek, tussen de 160° C tot boven 230° C. De temperatuur blijft steeds hoger dan de kooktemperatuur van water. Door de vorm van de wok verdampt het vrijkomende vocht meteen. Hierdoor blijft de smaak in de groente geconcentreerd.
- Wokken stamt uit de omgeving van de Chinese stad Kanton. Eeuwen geleden groeide er nauwelijks hout en vuurbronnen waren er schaars. Men was er gedwongen tot economisch koken. De oplossing: groenten en vlees in kleine stukjes snijden en in een bolle pan boven een hoog vuur alle ingrediënten tegelijk snel bakken.
- Oorspronkelijk werd een wok uit een plat stuk staal gemaakt door deze langdurig met een ronde hamer in vorm te slaan waardoor de kenmerkende putjes in de wok ontstonden. Bij goed gebruik gingen deze wokken een leven lang mee.
- Tegenwoordig is een wok van roestvrij staal, gietijzer of aluminium met email of teflon anti-aanbaklaag.
- Door de snelle bereiding van het gerecht moet je ervoor zorgen dat alles op voorhand klaar staat. Eens je wokt, heb je geen tijd meer om je ingrediënten te versnijden.
- Bij het roerbakken hoor je door de hoge temperatuur een knetterend geluid. Hoor je echter een sissend geluid, betekent dit dat het vocht niet weg kan. Dan spreek je niet meer over roerbakken, maar ben je aan het koken in een wok. De hoge temperatuur is dus erg belangrijk bij deze kooktechniek.
- Bij je wokgerecht serveer je gebakken rijst, noedels, mie of bami.
- Door zijn typische vorm heeft de wok een groot contactoppervlak met je gerecht. Die kan je opdelen in verschillende warmtezones: onderaan is de warmste zone, de zijkanten zijn minder warm. Hier kan je mee "spelen" tijdens het roerbakken. Ingrediënten die gemakkelijk verbranden, zoals knoflook, kan je hogerop schuiven. Vlees heeft een iets langere gaartijd en leg je wat lager in de wok.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!