De 15 geboden om fouten in de keuken te voorkomen
Zo gaat het nooit meer mis!
Het eten staat op tafel en bij de eerste hap kom je erachter dat het veel te sterk gekruid is. Oeps,... Lees hier hoe je deze en andere fouten in de keuken makkelijk kunt voorkomen.
Eten te sterk gekruid, overkookte eieren, brokkelige chocolademousse,.. In de keuken kan er heel wat misgaan. Dankzij deze tips kan je heel wat fouten in de keuken makkelijk voorkomen.
1. Regel nummer één: altijd proeven.
Om er zeker van te zijn dat je gerecht goed op smaak is, móét je tijdens het koken gewoon af en toe proeven. De soep te zout? Voeg wat suiker toe om je tong te misleiden, of doe er wat water bij om je soep te verdunnen en wat vermicelli om weer extra in te dikken. De puree te flauw? Wat extra peper, zout en nootmuskaat peppen 'm op.
2. Lees altijd eerst het volledige recept…
Het recept doorlezen zorgt ervoor dat je voorbereid begint, je er zeker van bent dat je alle ingrediënten in huis hebt en helpt je veelgemaakte fouten in de keuken te voorkomen. Je wilt namelijk niet ineens voor de verrassing komen te staan dat het vlees een nacht moet marineren terwijl je gasten over een uurtje al aankomen.
3. … en volg het recept!
Als je afwijkt van een bestaand recept, veranderen de chemische processen die nodig kunnen zijn voor een luchtige cake of stevige pudding. Als je bijvoorbeeld minder boter wilt gebruiken, is het verstandiger een recept te zoeken waarin dit al zo is dan om zelf een vertrouwd recept aan te passen. Speel op veilig, zeker als je kookt voor gasten. Wil je toch experimenteren, probeer jouw versie van het recept dan eerst een keer uit.
4. Wees nauwkeurig
Een halve koffielepel cayennepeper of een volle: het lijkt misschien niet zo veel uit te maken, en ja, je moet ook wat koken op je gevoel, maar té is té. Vooral als je desserten maakt, zijn de verhoudingen in een recept belangrijk. Zet je weegschaal dus maar klaar.
5. Leer je oven kennen
Hou er rekening mee dat oventemperaturen in recepten richttemperaturen zijn: kijk goed, leer je oven kennen en laat je gebak of gebraad indien nodig nog een beetje langer in de oven staan. Elke oven werkt namelijk een beetje anders en zelfs duurdere ovens wijken wel eens af van wat de temperatuur volgens het schermpje zou moeten zijn. Om echt zeker te zijn van de temperatuur, heb je een oventhermometer nodig. Soms is je oven aan de ene kant ook warmer dan aan de andere. Door de heteluchtfunctie te gebruiken, zorg je ervoor dat de warmte gelijkmatiger door de oven verspreid wordt.
6. Laat je pan eerst warm worden
Wanneer de pan nog niet op temperatuur is, wordt je vlees niet bruin en zullen eieren en pannenkoeken onverbiddelijk vastplakken. Denk je dat je pan warm genoeg is? Wacht dan toch nog een paar minuutjes, om zeker te zijn. Doe er dan pas boter of olie in zodat deze niet verbrandt.
7. Te vol is te vol
Wanneer je te veel in één keer wilt klaarmaken, wordt je vlees niet mooi bruin en hetzelfde geldt voor kroktant gebakken aardappeltjes. Leg je pan dus niet te vol. Wil je toch dat alles tegelijk klaar is? Gebruik dan twee pannen.
8. Laat het vlees met rust
Leren om je eten met rust te laten is een van de moeilijkste dingen tijdens het koken. Het moment dat je vlees of vis vanzelf makkelijk los komt uit de pan zonder te plakken, is hét moment om het om te draaien. En eerder niet!
9. Kamertemperatuur is beter
Ga je een gebraadje maken in de oven? Wanneer je het vlees eerst 15 à 20 minuten op kamertemperatuur laat komen, zal het gelijkmatiger garen. Anders riskeer je een krokante buitenkant en rauw vlees binnenin. Ook voor mayonaise, slagroom, cakebeslag, … laat je de ingrediënten beter eerst op kamertemperatuur komen.
10. Groene groenten? Laat ze schrikken!
Groene groenten blijven knapperiger als je ze kort kookt en naderhand laat schrikken onder koud water. Anders gaat het kookproces door, worden ze snel te gaar én verdwijnt het frisgroene kleurtje.
11. Kies altijd voor de beste kwaliteit
Goede gerechten beginnen met goede ingrediënten. Ga dus altijd voor het beste wat je kunt kopen – en dat is niet noodzakelijk het duurste. Bij de boer om de hoek of op de markt vind je bijvoorbeeld ook heel lekkere – en meestal superverse – producten.
12. Kook eieren niet te lang
Smakelijk ziet het er niet uit, zo’n eidooier met een groen-blauw randje erom. Dat krijg je als je je eieren te lang kookt of ze niet meteen na het koken laat schrikken in koud water om het kookproces te stoppen.
13. Nooit meer brokkelige chocolade
Wat een afknapper, chocolademousse met brokjes erin… Dat komt doordat de chocolade te warm wordt gesmolten. Ga daarom voor de veiligste methode: au bain marie. Zorg ervoor dat het water niet kookt (goed warm is voldoende) en dat er geen druppeltjes water in de chocolade kunnen terechtkomen.
Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo’s.
14. Zachte boter is niet hetzelfde als gesmolten boter
In veel bakrecepten staat dat je zachte boter moet gebruiken. Haal je boter daarom op tijd (zeker een uur vooraf) uit de koelkast. Probeer ze zeker niet zacht te maken in de microgolfoven: ze zal smelten, en dat krijg je niet meer goed. Koekjes van boter die té zacht geworden is, zullen bijvoorbeeld uitzakken.
15. Kijk naar de kleur
Ook al komt de tandenstoker bijvoorbeeld schoon uit de cake, dat is nog geen 100% zekerheid dat je cake klaar is. Het is belangrijk om ook naar de kleur van de cake te kijken, wanneer deze te bleek is kun je beter nog een paar minuten wachten. Blijf wel in de buurt om te voorkomen dat hij ineens zwart wordt. Dat geldt ook voor gratins: opeens kan het hard gaan, hou je oven dus in de gaten.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Lees ook …
Meer fouten in de keuken voorkomen? Lees dan zeker deze artikels.