Meest recente artikelen

Een ei koken: hoe lang moet dat?

Altijd het perfect gekookte eitje

Een ei koken: hoe lang moet dat? Artikel

Nog een beetje lopend, of net niet... Een ei koken, hoe lang duurt dat ook alweer?

Eieren zijn lekker, gezond en makkelijk te bereiden. Neem nu bijvoorbeeld een gekookt eitje. Dat kan iedereen maken: water koken, eitje erbij en klaar! Maar het perfecte ei koken… dat is een kunst.

Weet jij bijvoorbeeld hoe lang je een ei moet koken om een bijna harde, maar toch ook nog beetje kleverige dooier te krijgen? Of hoe lang je de eitjes voor je vogelnestjes best kookt? Met onze handige wijzer is dat vanaf nu … een eitje!

Hoe lang moet een ei koken?

Het hangt er maar vanaf hoe jij je eitje graag eet: zachtgekookt, hardgekookt of ergens tussenin.

  • 5 minuten: een zachtgekookt ei. Hét eitje om te serveren met soldaatjes.
  • 6 minuten: een zachtgekookt eitje met een minder lopende dooier. Het perfecte eitje voor in een dampende kom ramen soep.
  • 7 minuten: de dooier is bijna hard, maar nog wel een beetje kleverig. Gebruik dit eitje bijvoorbeeld in een salade niçoise.
  • 8 minuten: bijna volledig hardgekookt. Dit is het perfecte eitje om vogelnestjes mee te maken. Ze zijn makkelijk te pellen en zullen niet uitdrogen wanneer je ze paneert.
  • 9 minuten: het perfecte hardgekookte ei: vast maar niet droog. Gebruik dit bijvoorbeeld in een lekkere eiersalade.

Hoe lang moet een ei koken?

Zo kook je een zachtgekookt ei

Zo kook je een hardgekookt ei

Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.

Eieren koken: extra tips

  • Breng eerst het water aan de kook en leg er dan pas de eieren in. Zo heb je de perfecte controle over de kooktijd. Ben je toch begonnen met koud water? Dan tel je de tijd vanaf het moment dat het water kookt.
  • Begin met eieren op kamertemperatuur: dat voorkomt dat de eierschaal barst door het temperatuurverschil.
  • Wat ook kan helpen, is met een naald een gaatje prikken in de bolle kant van het ei. Zo kan de druk weg zonder dat de schaal barst.
  • Gooi de eieren niet in de pan, maar laat ze voorzichtig in het kokende water zakken door een lepel of schuimspaan te gebruiken.
  • Laat het ei na het koken schrikken in koud water, zo stopt het garen en pel je het makkelijker. Je krijgt dan ook geen donkere rand rondom de dooier.

Gebruik je gekookte eitjes in deze recepten

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen