Hoe lang moet gebraad in de oven?
Maak gebruik van dit handige lijstje
Twijfel jij ook altijd hoe lang je gebraad in de oven moet? Heel begrijpelijk, want voor elke soort vlees en elk gewicht zijn de tijd en temperatuur anders. Hou daarom altijd dit handige lijstje bij de hand.
Gebraad in de oven: de tijden en temperaturen
De richttijden en -temperaturen in deze tabel vertellen hoe lang gebraad in de oven moet zonder het eerst aan te korsten in de pan.
En wat als je het gebraad wél eerst aankorst in de pan?
Ook dat is mogelijk, natuurlijk. Sla dan, waar er twee oventemperaturen vermeld staan, de eerste over: dat is de tijd die gebruikt wordt om een korstje te maken. Wordt er maar één temperatuur vermeld, dan mag je de gaartijd in de oven met 10 à 15 minuten verkorten.
Hoe komt het dat in recepten soms andere tijden en temperaturen vermeld worden?
Dat komt doordat elke kok z'n eigen manier van bereiden heeft. De tabel hierboven bevat richttijden en -temperaturen die een goede leidraad zijn, maar die geen exacte wetenschap zijn. Daarom kan het gebeuren dat in een bepaald recept het vlees bijvoorbeeld 10 minuten langer in de oven moet, maar de temperatuur staat dan wel iets lager, bijvoorbeeld. Bovendien werkt elke oven ook een beetje anders. Het is dus kwestie van jouw oven goed te leren kennen en het recept eventueel een beetje aan te passen.
Ik heb 2 gebraden van 1 kg, moet ik dan de gaartijd verdubbelen?
Nee, zeker niet! Elk stuk weegt slechts 1 kg, dus hou je de gaartijd voor 1 kg gebraad aan. Zorg er wel voor dat de warmte van de oven goed tussen beide stukken kan circuleren en gebruik dus een grote braadslede of bakplaat.
Meten is weten
Zoals we al zeiden werkt elke oven een beetje anders, en zijn ovens soms niet zo warm als ze aangeven te zijn (of juist warmer). Er zijn dan twee dingen die je kunt doen: gebruik een oventhermometer zodat je kunt zien of je oven de werkelijke warmte aangeeft, of test na het braden de kerntemperatuur van het vlees met een kernthermometer. Die koop je voor weinig geld bij de kookwinkel of in sommige supermarkten. Check de kerntemperatuur met dit lijstje:
- Rundvlees, lamsvlees, hert en ree
Bleu: 50°C, rosé: 55 à 60°C, doorbakken: vanaf 65°C - Varkensgebraad
65 à 75°C - Gevogelte
70 à 75°C (hoger kan ook, maar het vlees wordt dan droger)
Laat het vlees rusten
Wanneer je een stuk gebraad meteen wanneer het uit de oven komt zou aansnijden, zou het veel vocht verliezen. Door het eerst 10 à 20 minuten te laten rusten, verpakt in aluminiumfolie, kunnen de sappen zich weer door het vlees verdelen en wordt het lekker mals. Je hoeft niet bang te worden dat het afkoelt: zo'n groot stuk vlees blijft, zeker wanneer het in aluminiumfolie wordt verpakt, wel een tijdje warm.
En nu… aan de slag met deze recepten!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!