Vakantieland: Spanje
Paella, zarzuela, empanadas...
Typisch voor de Spaanse keuken? Paëlla en tapas natuurlijk! Maar Spanje is dankzij restaurants als El Bulli ook de bakermat van de hedendaagse gastronomie.
Tapas zijn oorspronkelijk hapjes die gegeten worden bij het aperitief, maar tegenwoordig worden ze ook geserveerd als volwaardige maaltijd. Overal ter wereld vind je tapasrestaurants, maar nergens zijn ze zo authentiek als in Spanje! Enkele populaire tapas: olijven, calamares, patatas bravas…
De Spaanse keuken wordt gekenmerkt door enkele basisingrediënten, zoals olijfolie en knoflook. Ook vis en zeevruchten staan vaak op het menu. In een paëlla bijvoorbeeld, het klassieke Spaanse rijstgerecht dat vis, zeevruchten, vlees (vaak kip en chorizo) én groenten combineert. Of in zarzuela, een heerlijk stoofpotje van vis.
In Spanje zijn ze ook dol op ham, zoals de pata negra of Ibérico ham, de Serrano ham en lomo.