Ga voor gazpacho: 12 superfrisse recepten
Zalig afkoelen
Vanwaar komt gazpacho?
Over de oorsprong is er discussie: volgens de een zou gazpacho gebaseerd zijn op een Romeins gerecht met azijn, volgens de ander zorgden de Moren voor inspiratie. Wij kennen gazpacho nu vooral uit Spanje en specifieker uit Andalusië.
Hoe maak je 't?
Klassiek wordt deze soep koud bereid en gegeten en wordt ze gemaakt van tomaten, paprika, komkommer, ui en knoflook. Aan gazpacho wordt vaak ook wat extra zout toegevoegd, omdat dat op hete dagen de vochtbalans helpt te herstellen.
Volgens de traditie werd gazpacho in een vijzel gemaakt, maar vandaag maak je de soep het makkelijkst in de blender of met een staafmixer. Let erop dat je niet te veel vocht toevoegt voor het mixen, aangezien er tijdens het mixen extra vocht vrijkomt uit de groenten. Deze soep hoort een iets dikkere textuur te hebben.
Voor een extra romige versie kun je de groenten op voorhand grillen of roosteren.
Lees ook …
- 6 makkelijke manieren om soep te maken van restjes
- De soepmaker: een aanwinst voor je keuken?
- 20 heerlijke soepen
- Gazpacho maken: zo doe je het
- Wat kun je best eten als het warm is? En wat beter niet?
Gazpacho recepten
Deze koude soepjes zijn heel snel klaar, zitten bomvol groenten en smaken geweldig!