Recepten met zuurkool: lekker winters
Voor wie houdt van zo'n lekkere choucroute
De winter is dé periode om zuurkool te eten. Je kunt er een klassieke choucrouteschotel van maken, maar het wordt ook vaak verwerkt in traditionele gerechten zoals zuurkoolstoemp en past goed bij worst, varkensvlees, of in salades en sandwiches. Met de recepten hieronder kun je meteen aan de slag.
Wat is zuurkool?
Zuurkool is fijngesneden witte kool die door een natuurlijk fermentatieproces is gezuurd. Hoe? De witte kool wordt in reepjes gesneden en gemengd met zout. Daarna moet ze enkele weken fermenteren. De melkzuurbacteriën die van nature op de kool aanwezig zijn, zetten de suikers om in melkzuur. Dit zorgt niet alleen voor de typische zure smaak, maar ook voor een lange houdbaarheid.
Lees ook …
- Witte kool, allesbehalve saai: dit maak je ermee
- Fermenteren: hoe doe je dat?
- Hoe weet je of je gepekelde groenten nog goed zijn?
- Koreaanse kimchi zelf fermenteren
- Rodekool: 34 manieren om deze topper te bereiden