Gebak met een vleugje alcohol
Straffe desserts
Veel mensen kunnen een afzakkertje na het eten wel smaken, maar… Maar wij houden ook ín een dessert van een vleugje alcohol. De kinderen smullen niet mee van dit gebak, des te meer is er voor jou!
Dé topcombinaties
- Whisky is onweerstaanbaar in de frosting van een chocoladecake.
- Dé klassieker: amaretto in een tiramisutaart.
- Met een goede rode porto maak je een heerlijke portosaus, waarin je bijvoorbeeld vijgen, peren of appelen laat karamelliseren.
- Voeg eens sinaasappellikeur toe aan een sorbet of roomijs. Het zorgt voor een instant fruitige toets.
Flamberen doe je zo!
- Kies de juiste drank. Om te flamberen heb je een sterke drank nodig met een alcoholpercentage van minstens 40 procent, zoals cognac, cointreau of wodka. Ligt het alcoholgehalte lager, dan wordt het moeilijk om het vuur in de pan te krijgen. Met bier, champagne of wijn kun je dus niet flamberen.
- Veiligheid eerst! Zet je dampkap uit voor je start. Draag een katoenen schort en vermijd synthetische kleding. Hou steeds ook een bijpassend deksel in de buurt: kun je de vlam toch niet onder controle houden, dek ze dan meteen af met het deksel.
- Doe de alcohol in een steelpannetje, verwarm hem en hou het pannetje een beetje scheef. Steek de alcohol voorzichtig aan. Gebruik hiervoor de vlam van het gasfornuis of een speciale lange gasaansteker als je geen gasfornuis hebt. De alcohol verdampt helemaal tijdens het flamberen: we willen immers geen alcoholsmaak meer, maar enkel het aroma. Laat de vlam rustig uitdoven of neem de pan van het vuur.
Lees ook …
- Flamberen: zo doe je dat!
- Het zekere voor het onzekere: verdampt alle alcohol bij het koken?
- Onze 10 ultieme tips voor het lekkerste appelgebak
- Japanse ramen: zo maak je de soep met noedels zoals het hoort
- Weetje: wie was Suzette van de crêpes Suzette eigenlijk?