Feestelijke fondue
Prikken en sudderen maar!
Haal met kerst of Nieuwjaar de prikkers nog maar eens boven... Fondue vraagt een beetje werk vooraf. Maar: eenmaal aan tafel kun je lekker samen genieten.
De oorspronkelijke fondue is eigenlijk de oer-Zwitserse variant met gesmolten kaas. Fondue is immers Frans voor 'gesmolten'. In de loop der tijd werd de naam echter ook gebruikt voor verschillende andere gerechten. Namelijk: alles wat in een pot olie of bouillon gaat om te garen.
Dat kan vis of vlees zijn. Maar er bestaat ook vegetarische fondue met groenten, en zelfs chocoladefondue. Je snijdt en bereidt de ingrediënten in hapklare stukjes of balletjes… En het prikken kan beginnen!
Samen aan de fondue
Fonduen is dé manier om samen met je gasten aan tafel te kunnen zitten. Het enige wat je nodig hebt is een fonduestel en -prikkers. Tegenwoordig zijn de toestellen op elektriciteit. Geen gedoe meer met de brander, dus – dat was toch wat gevaarlijk. Het enige wat nog moeite kost, is de voorbereiding.
Fonduehapjes kun je kant-en-klaar kopen bij de traiteur, slager of in de supermarkt. Toch vinden wij het leuk om zelf onze gasten te verrassen met de lekkerste zelfgemaakte fonduegerechten. Voorzie ook zelfgemaakte sausjes en enkele bijgerechten ter afwisseling.
5 gouden tips voor fondue
- Doe het fonduestel niet boordevol olie. Een derde is ideaal. Anders loop je de kans dat wanneer iemand tegen de tafel stoot, de hete olie of bouillon over de rand gaat. Je wilt je feestje niet onderbreken voor een tripje naar de spoedafdeling.
- Stel je toestel bij voorkeur in op 180°C. Als de olie te heet is, zal je vlees verbranden. Is de olie niet warm genoeg is, dan zal je vlees geen lekker korstje krijgen.
- Geen thermometer op je fonduestel? Test met behulp van een stukje brood of de olie warm genoeg is.
- Dep vlees altijd goed droog voor je het op je vorkje prikt.
- Snij of maak alles in hapklaar formaat. Zijn de stukken te groot, dan garen ze moeilijk. Bovendien koelen ze de olie of bouillon af.
- Voorzie aparte borden voor de rauwe en gekookte stukken vlees of vis. Ook de groenten en bijgerechten hou je gescheiden van rauwe vis of vlees.
De lekkerste fonduehapjes
Net zoals wij ontzettend veel zin gekregen in fondue? We verzamelden hier onze beste fonduerecepten. Fonduestel aan en sudderen maar!
Zalige sausjes voor bij de fondue
Lekker voor erbij
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!