Meest recente artikelen

Bijgerechten bij raclette: 4 onmisbare extra's

Maak je gesmolten kaas nóg beter!

Bijgerechten bij raclette: 4 onmisbare extra's Artikel

Een van de meest verrukkelijke feestgerechten is deze übergezellige Zwitserse klassieker. Niets beters om samen rond de tafel van te genieten, toch? Niet toevallig speelt gesmolten kaas daar een grote rol bij. Maar ook deze bijgerechten zijn onmisbaar bij raclette...

Kaas krijgt uiteraard de hoofdrol. Reken op zo'n 200 à 250 gram kaas per persoon. De ideale raclettekaas?  Zwitserse kazen zijn natuurlijk een logische keuze. Verder hoort de kaas te smelten zonder draden. Een halfzachte kaas met eetbare korst is eigenlijk de perfecte optie. Daarnaast zijn er enkele cruciale bijgerechten die niet kunnen ontbreken bij raclette…

Dé bijgerechten voor raclette

Deze ingrediënten zijn onmisbaar voor je avondje racletten, en heerlijk bij gesmolten kaas.

Charcuterie

Er komt natuurlijk ook charcuterie op tafel. Zorg voor een breed assortiment. Rauwe en gerookte ham of prosciutto, grisonvlees… Maar ook pancetta en droge worst. Je voorziet half zoveel vlees als kaas.

Aardappelen

Naast kaas en vlees zijn gekookte aardappelen essentieel. Bij een klassieke raclette horen aardappelen in de schil. Gekookte patatjes zijn erg lekker met gesmolten kaas. Je kookt ze best vooraf, tot ze bijna gaar zijn. Stop ze voor het racletten nog even in de oven. Zo blijven ze warm tot de kaas gesmolten is.

Brood

Bij raclette wordt soms ook brood gegeten in plaats van gekookte aardappelen. Je kunt uiteraard ook beide serveren en je gasten de keuze laten. Voorzie verschillende soorten brood. Lekker knapperig stokbrood, natuurlijk. Maar ook rogge- en andere broodjes zorgen voor variatie aan tafel. Wil je echt kunnen uitpakken? Bak dan je eigen brood.

Groenten

Groenten mogen absoluut niet ontbreken op je racletteavond. Zo is een groene salade een belangrijk bijgerecht bij raclette. Het frisse contrasteert mooi met de zware kazen. Daarnaast zijn zure uitjes en augurken onmisbaar. Ze zorgen voor een zure toets. Zelf gepekelde groentjes maken het nog specialer.

Kies de juiste wijn…

Wie kaas hoort, denkt wijn… Jij houdt misschien van een glaasje rood bij je portie belegen gouda. Zwitsers serveren echter zelden rode wijn tijdens het racletten. Een fris wit wijntje met een zure toets brengt de raclette en zoute bijgerechten in balans. Toch liever rood? Ga dan voor een fruitige soort. Denk voor je wijnkeuze aan druivenrassen als Sauvignon blanc, Chardonnay of Pinot noir.

Vergeet je raclettetoestel niet

Zonder raclettetoestel geen raclette, natuurlijk! Ben je met een groot gezelschap? Sommige slagers of kaaswinkels verhuren grote elektrische racletteapparaten. In kleine kring gebruik je meestal een kleiner toestel. Je kunt plakjes raclettekaas ook prima smelten in de pannetjes van je gourmetstel.

Probeer ook deze bijgerechten bij raclette

Wil je deze recepten bewaren. Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen