Meest recente artikelen

Wat is sumak?

Ontdek deze exotische smaakmaker

Wat is sumak? Artikel

Af en toe zie je het wel eens in recepten staan: 'Breng op smaak met sumak.' Maar wat is dat eigenlijk? En waar komt het vandaan?

Sumak is een smaakmaker uit het Middenoosten: de purperbruine, behaarde vruchten van de sumakplant worden gemalen als specerij gebruikt in onder meer de Iraanse, Turkse en Koerdische keuken.Wie soms uit de kookboeken van Ottolenghi kookt, is het vast al eens tegengekomen in de ingrediëntenlijst.

Sumak is dieprood en smaakt een beetje zoals citrus: het heeft een friszure, kruidige smaak. Daardoor combineert sumak prima met kip, vis, lamsvlees, ui, yoghurt… Door verhitting verliest het zijn smaak, voeg sumak daarom altijd op het einde van een bereiding toe. Heb je deze specerij niet in huis, dan kun je ze eventueel vervangen door een scheutje citroensap.

Probeer deze recepten met sumak

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!