Lekker kippetje!
Alles over kip
Razend populair, gezond mager en vooral overheerlijk. Welk stukje kip is jouw favoriet?
Welke delen van de kip eten we?
Kipfilet / borst
Kipfilet kent iedereen. Het is de tweedelige borst van de kip. Hoewel de filet het populairste stukje van de kip is, is het de minst sappige hap. Wil je een verfijnd stukje van de borstfilet? Neem dan het haasje. Dat is de 'binnenfilet', een klein reepje vlees dat met een vliesje vastzit aan de borstfilet.
Kippenbout
Als je in een recept 'kippenbout' leest, wordt de volledige poot van de kip bedoeld, inclusief het rugstuk. Het gewicht van het rugstuk mag strikt genomen niet meer bedragen dan 25% van het gewicht van het totale deel. Staat er 'kippenpoot' in een recept, dan bedoelt men de poot zónder het rugstuk.
Kipkarbonade / kippendij
Het bovenste deel van de poot (dus zonder de drumstick), is de kipkarbonade. Een karbonade zonder bot, wordt kippendij genoemd. Beiden zijn ideaal om te braden en stoven. Zo blijven ze lekker mals én sappig. Extra handig: je krijgt ze makkelijker in de pan dan kippenbout zonder aan smaak in te boeten.
Kipdrumstick
De drumstick is het onderste deel van de kippenpoot. Drumsticks zijn heel populair, en terecht. Het vlees is wat minder fijn dan de kipkarbonade, maar wel sappiger en steviger dan dat van de brost. Lekker met een pittige marinade in de oven!
Kippenvleugel
Een volledige kippenvleugel bestaat uit drie delen. De drumette, de middenvleugel, en de tip. Het derde deel, het tipje, wordt vaak verwijderd omdat er weinig vlees aan zit. Op zich zit er aan de vleugel ook niet veel vlees, maar toch is hij erg geliefd. Zeker in de oosterse keuken of als aperitiefhapje.
Sote l'ylaisse
Deze Franse term hebben we te danken aan Napoleon die, toen hij opmerkte dat de rugfiletjes niet mee op tafel verschenen, zou hebben uitgeroepen dat "'t zotten zijn die het weggooien". Deze spiertjes die bij de dijen horen, herken je aan de twee kuiltjes aan weerzijden van de ruggengraat. Het is het lekkerste wat de kip te bieden heeft. Vandaar dat ze ook weleens 'kippenoester' genoemd worden.
Vel van de kip
Mmm, krokant gebakken vel dat knispert als je ervan eet… Heerlijk! Je krijgt het vel zo krokant door de gare kip op het einde nog eens kort aan te bakken in hete boter.
Ruggengraat en botten
Deze worden niet gegeten, maar wel gebruikt voor bouillon.
Sappig, sappiger, sappigst
borstfilet < vleugel < drumstick < karbonade < rugfilet (sote l'y laisse)
Over soorten en maten
• Maïskip, ook bekend als 'supermarktkip'. De kippen krijgen vooral maïs als voedsel, waardoor hun huid en vlees geel kleurt. Dat heeft echter amper effect op de smaak.
• Bressekip is een ras uit de Bresse, een regio in Midden-Frankrijk. De kippen krijgen voedsel dat moet voldoen aan een bepaalde kwaliteit en scharrelen rond in een strikt vastgelegde hoeveelheid leefruimte. De smaak is fantastisch, maar de kip is wel iets prijziger.
• Zwartpootkip heeft gitzwarte veren en poten. Deze zwarte kippen krijgen meer ruimte dan de standaard kip en hun voeding bestaat voor driekwart uit granen. Het resultaat? Sappig, mals vlees met uitstekende smaak. Er hangt een flink prijskaartje aan deze kip, maar die is het absoluut waard.
• Mechelse koekoek, een kippetje van bij ons. Ooit een van de belangrijkste vleeskippen ter wereld, nu een beetje naar de achtergrond verdwenen. Onterecht, want het malse sappige vlees is een echte delicatesse.