Welke olie gebruik je best in mayonaise?
Wij leggen het uit
De lekkerste mayonaise maak je zelf. Met eitjes, azijn, peper en zout en … olie! Maar welke olie is het meest geschikt? Wij leggen het voor je uit.
Ben je gek op mayonaise? Dan weet je waarschijnlijk ook dat 'ie zelfgemaakt nog lekkerder is dan een kant-en-klare variant uit de supermarkt. Maar welke olie gebruik je nu best in je mayonaise?
De basis: een kwaliteitsvolle, plantaardige olie
Om mayonaise te maken heb je slechts enkele ingrediënten nodig, waarvan olie het belangrijkste is. Daarom is het heel belangrijk om te kiezen voor een kwaliteitsvolle, volledig plantaardige olie. Deze oliën worden van zaden of een andere plantaardige oliebron – zoals pindanoten, maïs, koolzaad of zonnebloempitten – gemaakt. De juiste keuze dus voor wie gezond en evenwichtig wil koken.
Maïsolie
Welke olie je best in je mayonaise gebruikt, hangt af van je voorkeur qua smaak. Hou je van een zacht en smeuïg sausje? Kies dan maïsolie. De smaak is heel fijn en een tikkeltje zoet, en door de maïs krijgt je mayonaise ook die mooie gele kleur die zo typisch is voor zelfgemaakte mayonaise.
Zonnebloemolie
Een goed alternatief voor maïsolie is zonnebloemolie. Deze olie bevat iets meer poly-onverzadigde vetzuren dan maïsolie, maar is heel veelzijdig en de perfecte partner in zowel koude als warme bereidingen.
Extra vierge olijfolie
Olijfolie heeft in de dagdagelijkse keuken van heel wat gezinnen een vaste plaats. Je kunt extra vierge olijfolie ook probleemloos gebruiken voor het bereiden van je mayonaise, maar het geeft 'm wel een heel uitgesproken smaak. Voor wie de smaak toch wat wil verzachten, zouden we een mix van maïsolie en olijfolie aanraden.
Home made mayonaise: zo doe je het in een handomdraai!
Save
Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!