Truffelmayonaise: zo maak je deze verrukkelijke saus gewoon zelf
Echte luxe mayo...
Truffel is een heerlijk luxe-ingrediënt. Maar ook met truffelmayonaise kun je heel wat gerechten pimpen. En dat zonder het bijhorende prijskaartje.
Truffelmayonaise is superlekker bij avocado en onmisbaar bij carpaccio. Of in een roerei of eiersalade of op een broodje met tonijn. Bij garnaalkroketjes, frietjes of als dip bij rauwe groenten… Mayonaise met truffel maakt zowel (koud als warm) vlees, vis, groenten als eieren beter. Het geurige sausje kan zelfs gewoon op een stukje brood, als spread…
Truffel on a budget
Het romige, friszure van de saus, en de heerlijke smaak en geur, geven je gerecht een echte upgrade. Je hoeft er niet eens je bankrekening voor te plunderen, zoals bij echte truffel. En je kunt het makkelijk zelf maken! Het enige wat je nodig hebt, is truffelolie. Kun je deze niet vinden? Dan werkt truffelpasta ook.
Zelf truffelmayonaise maken
Truffelmayonaise bereid je zoals gewone homemade mayonaise. Je vervangt echter de helft van de zonnebloemolie door een lekkere truffelolie. Ga daarbij voor kwaliteit en proef welke truffelolie je voorkeur heeft. Ze kunnen immerst enorm verschillen. Sommige smaken sterker door dan andere.
Tip: vaak gaat er nog een koffielepeltje worcestershiresauce bij. Voor vegetariërs kun je dat beter weglaten.
Nodig
- 1 eidooier
- 1 kl wittewijnazijn
- 125 ml zonnebloemolie
- 125 ml truffelolie
- 1 kl mosterd
- 1 kl worcestershiresauce
Bereiding
- Zorg dat alle ingrediënten dezelfde (kamer)temperatuur hebben
- Klop de eidooier los met de wittewijnazijn, mosterd, peper en zout.
- Klop er beetje bij beetje, in een straaltje, de olie door tot de saus de gewenste dikte heeft.
- Proef en voeg eventueel nog wat peper en zout of truffelolie toe.
Werk je met truffeltapenade, maak dan de mayonaise zoals gewoonlijk, met 250 ml zonnebloemolie. Voor het bijkruiden, voeg je er 2 eetlepels truffeltapenade aan toe. Daarna breng je de truffelmayonaise op smaak met enkel peper. De tapenade is wellicht al zout genoeg.
Makkelijke truffelmayonaise
- Heb je geen zin om zelf mayonaise te maken? Dan kun je ook vertrekken van gekochte mayo. Neem 1 druppeltje olie voor één eetlepel mayonaise. Proef en pas aan naar jouw smaak.
- Geen truffelolie gevonden? Als je werkt met truffeltapenade is de verhouding 1 eetlepel tapenade voor 4 lepels mayonaise. Dat is een richtlijn. Proef zeker of de truffel voldoende maar ook niet te veel overheerst.
Probeer deze recepten met truffelmayonaise
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!