Meest recente artikelen

Zo maak je de perfecte rodekool

Vandaag is rood ...

Zo maak je de perfecte rodekool Artikel

Als je graag felle kleurtjes op je bord ziet, dan ben je vast fan van rodekool. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan, zo'n hele kool klaarmaken? Wij leggen het je stap voor stap uit.

1. Snijden en schoonmaken

Het schrikt veel mensen af om zo'n grote rodekool onder handen te nemen, maar met de juiste tools lukt het je vast veel vlotter dan je denkt. Opgelet: als je een mandoline of een groot chefmes gebruikt, is de algemene regel dat de messen vlijmscherp moeten zijn. Bescherm je handen dus en wees erg voorzichtig!

Eerste methode: met een chefmes

Een goed chefmes is een onmisbare keukenhulp voor iedereen die vaak achter het fornuis staat. Ook een (rode)kool pak je best aan met zo'n chefmes.

Zorg er eerst en vooral voor dat je snijplank stevig op je werkblad ligt (leg er bijvoorbeeld een natte keukenhanddoek onder). Snij vervolgens het onderste taaie stuk van de rodekool weg, zodat je onderaan een plat stuk krijgt (anders rolt de rodekool weg). Verwijder de buitenste bladeren.

Zet de rodekool op het platte stuk dat je zonet hebt gesneden. Snij 'm in twee van boven naar onder. De twee stukken snij je nog eens in twee. Nu je kwartjes hebt, kun je de taaie kern makkelijk wegsnijden.

Leg de kwartjes vervolgens met een van hun platte stukken op de snijplank en snij zo fijn mogelijke reepjes van de rodekool. Klaar is Kees!

Tweede methode: met een mandoline

Lijkt het je een heel karwei om zo'n hele kool met de hand te versnijden? Goed nieuws: er bestaat een shortcut. Trotse eigenaars van een mandoline klaren de klus in een pak minder tijd.

De eerste stappen zijn identiek aan die van de eerste methode, maar in plaats van de kwartjes in reepjes te snijden met een mes, gebruik je nu de scherpe snijbladen van je mandoline om de klus te klaren. Wel belangrijk: behoud de kern! Die houdt de bladeren van de rodekool goed samen tijdens het snijden. Wanneer je aan de kern komt, kun je hem alsnog verwijderen en de laatste stukjes met een mes snijden.

Een goede mandoline is een echte aanwinst voor je keuken. Je snijdt er snel gelijkmatige plakjes van allerlei soorten groenten mee.

Derde methode: met een keukenmachine

Heb je thuis een keukenrobot staan? Lucky you! Het enige wat dan je moet doen, is de kool in stukken snijden die in je keukenmachine passen (Weet je niet goed hoe? Lees hierboven dan meer over de methode met het chefmes). Vergeet niet om de taaie kern te verwijderen!

2. Klaarmaken

Nu je de rodekool versnipperd hebt, moet je hem natuurlijk nog klaarmaken. Dat kan heel klassiek met een lekker appeltje, experimenteel met een twist of gefermenteerd, of met allerlei andere heerlijke smaakmakers.

Ons ultieme recept

  1. Smelt 50 g boter in een grote pan met dikke bodem. Voeg een fijngesneden ui en een stevige snuif zout toe. Wij houden van rode ui om z'n subtiele, zoete karakter. Laat de ui zacht worden, maar niet bruin.
  2. Snij of rasp de rodekool in stukjes. Doe ze bij de ui in de pan. Stoof aan tot de stukjes kool beginnen te glanzen. Ook al wordt de kool straks zachtjes gestoofd, wij houden van de textuur die je krijgt als je de kool eerst op een iets hoger vuur laat bakken.
  3. Een beetje suiker is een must om dit gerecht in balans te brengen. Strooi een ruime eetlepel (of meer, als je dat wilt) bruine basterdsuiker op de rodekool. Voeg naar smaak specerijen toe. Wij kiezen voor een kaneelstokje, 1/4 kl gemalen kruidnagel en een beetje geraspte nootmuskaat. Laat alles een minuutje meestoven.
  4. Om de rodekool zacht te braiseren, is het nodig om ongeveer 150 ml vocht toe te voegen. Azijn is de meest voor de hand liggende keuze. Kies voor ciderazijn of, net als Jamie Oliver, voor balsamicoazijn. De prachtige kleur en het fantastische evenwicht tussen zoet en zuur overtuigt ons.
  5. Voeg nu kleine stukjes appel toe. Kies voor een vrij zoete appel (jonagold of cox), of voor een boskoop als je van een iets zuurdere rodekool houdt. Roer tot alles een beetje geslonken is.
  6. Zet een deksel op de pot (belangrijk) en zet het vuur op de laagste stand. Laat 1 tot 1,5 uur stoven. Controleer elk kwartier of de rodekool niet aanbrandt en roer eens door. Proef af en toe tot de kool de textuur heeft waar jij van houdt. Kruid goed met peper en zout.
  7. Rodekool smaakt de dag nadien nog lekkerder. Als je hem dan opwarmt, roer je er vlak voor het serveren nog een klontje boter door voor een extra lekkere smaak.

Laat je inspireren en probeer zeker ook de volgende recepten eens uit:

3. Wist je dat …

Met deze nuttige tips in het achterhoofd maak je die rodekool nóg lekkerder!

  • Een lekkere rodekool herken je aan de stevige, glanzende buitenbladeren. Zijn die verwelkt? Dan laat je de kool beter liggen.
  • Rodekool kun je tot 2 maanden bewaren op een koele, droge en donkere plaats. Handig!
  • Je kunt rodekool perfect invriezen als je ‘m eerst even blancheert.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen