Thais voor beginners
Mondje Thais
De Thaise keuken is één van onze favoriete keukens. Over het algemeen is ze makkelijk én gezond en bovendien is ze ook overheerlijk. Nog geen kennis van al dat exotisch lekkers? Geen probleem! Wij zetten je op gang.
KEN JE KLASSIEKERS
Deze ingrediënten zijn onmisbaar in de Thaise keuken.
Citroengras
Kneus de stengels en kook ze mee in een stoofpotje of soep. Je kunt ook de kern gebruiken: verwijder de buitenste blaadjes en stamp het witte deel fijn in de vijzel.
Gember
Schil de wortel en snij 'm in plakjes, snipper of rasp 'm fijn. De smaak is warm en pittig.
Limoen
Je kunt het sap of de geraspte schil gebruiken. Voeg het op het einde van de bereiding toe aan een soep of curry voor een frisse smaak.
Kurkuma
Net als gember moet je deze wortel eerst schillen voor je het gele vruchtvlees raspt. Of je kunt ook gewoon kurkumapoeder in de supermarkt kopen. De mooie gele kleur krijg je er zomaar bij.
>> Ontdek hier alles over kurkuma.
Chilipeper
Verse pepertjes zijn groen (onrijp) of rood (rijp). Wil je het liever niet te heet maken? Verwijder dan de zaadjes en zaadlijsten.
Koriander
Zowel de blaadjes als de wortels kun je gebruiken. De blaadjes hebben een sterke smaak en aroma. Gebruik ze om je gerechten af te werken. De wortels – met fijne pepersmaak – kun je gebruiken in currypasta.
HET ONTDEKKEN WAARD
Thais basilicum
Deze variant met kleinere, puntige bladeren en lichtpaarse stengels ruikt sterk naar anijs. Voeg het op het einde van de bereiding toe aan curry's, roerbakgerechten en soepen.
Groene peperkorrels
Deze ongedroogde jonge peper geeft een mild-pittige en subtiele smaak aan gerechten. Je koopt ze in trosjes of strengen in oosterse winkels. Voeg ze in hun geheel toe aan curry's, roerbakgerechten en dressings.
Erwtaubergines
Lijken op kleine besjes, groeien in trosjes en smaken ietwat bitter. Je ontdoet ze van hun kroontje en laat ze meekoken in een romige curry, soep of roerbakgerecht. Bewaar ze in de koelkast.
Miniaubergines
Deze aubergines zijn zo rond als pingpongballetjes en wit of paars van kleur. Snij ze in partjes en doop ze dan meteen in water met citroensap, want ze kleuren snel zwart. Je kunt ze rauw eten, maar meestal vind je ze in groene curry.
Galanga
Deze wortel – ook wel laos genoemd – lijkt veel op gember, maar heeft roze punten en een unieke fruitige smaak. Ook galanga moet je schillen en raspen voor je 'm verder kunt verwerken.
Groene papaja
Deze onrijpe vruchten worden als groente gegeten, geraspt of in reepjes gesneden in een salade. Bewaar de papaja zeker in de koelkast zodat hij niet verder rijpt.
Limoenblad
Zowel de blaadjes als de kaffirlimoenen zelf zorgen voor een pittig citrusaroma. Je kunt de verse blaadjes in hun geheel meekoken in een soep of curry of fijngesneden als afwerking gebruiken. Handig: je kunt blaadjes en vruchten invriezen!