Zuurdesembrood bakken: zo doe je dat
Tijd is het geheim
Zuurdesembrood is hipper dan ooit. Je kunt het bij de bakker halen, maar je kunt het ook zelf maken. Moeilijk is het niet: met onze tips tover jij straks een heerlijk broodje uit de oven. Het enige wat je nodig hebt, is een flinke portie geduld.
Zuurdesem is hip, zoveel is zeker. Reden genoeg om een keertje ons licht op te steken bij Lina's Bakkerij aan het Stadsplein in Mortsel. Lina is gespecialiseerd in het bakken van zuurdesembrood. "Bakken met zuurdesem is een natuurlijke methode om brood te bakken zonder gist, ze bestaat al meer dan 6000 jaar. Ook bij ons: in de jaren '60 had iedereen thuis wel een potje desem staan en was zuurdesembrood heel gewoon", vertelt ze. "Later moest het allemaal sneller gaan en werd er gist ingezet om sneller brood te kunnen bakken, of kochten we brood in de supermarkt. Maar de laatste jaren is desem aan een comeback bezig: we zijn ons steeds meer bewust van wat we eten en willen zo weinig mogelijk bewaarmiddelen of chemische toevoegingen. Een supermarktbrood bevat vaak wel 33 verschillende ingrediënten, zuurdesembrood maar vier: water, bloem of meel, zout en desem, dat is het. Bovendien kun je een zuurdesembrood lang bewaren én wordt het beter verteerd door je lichaam. Mensen die zich opgeblazen voelen na het eten van brood, hebben vaak nog last van de gist die niet voldoende is uitgewerkt."
Lina van Lina's Bakkerij: "Er zijn maar vier ingrediënten nodig om een heerlijk brood te bakken: water, bloem of meel, zout en desem."
Alles start met de desem
Om te starten met zuurdesembrood heb je eerst en vooral een zuurdesemstarter nodig. Die vind je in de natuurwinkel, bij de zuurdesembakker of je kunt 'm zelf maken. Lina: "Zuurdesem is eigenlijk een papje van water en bloem dat je laat fermenteren. Door de fermentatie ontstaat er een natuurlijke gisting. Daardoor kun je het brood laten rijzen zonder er gist aan te moeten toevoegen. Het grootste verschil met gist is de snelheid – of eerder de traagheid – waarmee we brood maken. Met gist heb je op 2 uur tijd een brood, met zuurdesem doe je er ongeveer 30 uur over. Dit zorgt voor een optimale ontwikkeling van smaken. Een ander belangrijk verschil is de stabiliteit van de desem. Seizoenen en temperaturen hebben meteen een invloed op de werking van je desem. Gist werkt altijd op dezelfde manier. Dat maakt het maken van desembrood elke dag, elk seizoen weer wat anders en boeiender. Met een klein beetje desem kom je al een heel eind. Desem is immers een levend organisme, dat je beetje bij beetje voedt met bloem of meel waardoor je oneindig veel desem krijgt."
Zo maak je desem
Desem moet je altijd in een bepaalde hoeveelheid maken zodat de fermentatie op gang kan komen. Om te starten neem je 450 g bloem en 400 g water (weeg het voor de nauwkeurigheid). Meng ze in een kom en laat minstens 24 uur staan, afgedekt met een doek. Zodra je kleine luchtbelletjes ziet, kun je de starter beginnen te voeden. Neem 100 g van de starter en voeg er vijf dagen na elkaar 250 g bloem en 200 g water aan toe. Zodra de desem actief genoeg is, kun je 'm bewaren in de koelkast. Voor gebruik moet je 'm even weer opstarten door te voeden of er een voordeeg van te maken.
Zo bak je een zuurdesembrood
Een zuurdesembrood bakken is niet moeilijk, maar je hebt er wel wat geduld voor nodig én een goede planning. Met dit recept kun je meteen aan de slag. Zie je het niet zitten om zelf je zuurdesemstarter te maken, koop die dan bij de natuurvoedingswinkel of bij een bakker die bakt met zuurdesem.
Voor dit recept hieronder heb je een rijsmandje nodig (te koop in kookwinkels en winkels die bakkersbenodigdheden verkopen) en een gietijzeren braadpan met deksel. Zonder rijsmandje lukt het ook, gebruik dan een vergiet waar je een schone, goed bebloemde theedoek in legt.
Lekker met zuurdesembrood
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!