Is duurdere pasta beter dan goedkope?
Dit is waar je op moet letten
Ga naar de dichtstbijzijnde supermarkt en loop naar de pasta-afdeling: je vindt er makkelijk tientallen soorten om uit te kiezen. Maar welke neem je mee? Gewoon de goedkoopste, want spaghetti is toch spaghetti, of zou die duurdere echt zoveel beter zijn? We helpen je kiezen.
Het antwoord op de vraag of duurdere (droge) pasta beter is dan goedkope, is: vaak wel. Dat heeft verschillende redenen.
1 De bloem die gebruikt wordt voor de pasta
Pastadeeg wordt altijd gemaakt van bloem en water, soms zit er ook ei in. Hoe kan het dan dat er zulke grote prijsverschillen zijn in iets wat altijd van zulke goedkope ingrediënten gemaakt wordt?
Het begint al bij de bloem: er bestaat bloem van zachte en van harde tarwe (ook wel bekend als durum). In ons klimaat wordt voornamelijk zachte tarwe verbouwd, harde tarwe wordt vaak ingevoerd. Zachte tarwe is bovendien makkelijker te vermalen dan harde tarwe. Deze twee dingen samen zorgen ervoor dat zachte tarwebloem goedkoper is. De prijs van de bloem bepaalt in grote mate de prijs van de pasta. Alleen, de bloem van durumtarwe bevat eiwitten van betere kwaliteit dan zachte tarwebloem, en deze eiwitten blijven ook stabieler bij het koken. Je kunt 'm perfect al dente koken. Let er daarom altijd op dat bij de ingrediënten staat dat de pasta gemaakt is van harde tarwebloem.
2 De mal waar het pastadeeg door geduwd wordt
Pastadeeg voor pastasoorten zoals spaghetti of penne wordt door een mal geduwd om z'n vorm te krijgen. Kenners zweren bij messing of bronzen mallen: deze zorgen voor een lichtjes geruwd oppervlak waardoor de saus beter aan de pasta blijft plakken. In grote pastafabrieken wordt vaak voor mallen van teflon gekozen, omdat het pastadeeg er makkelijker door schuift (je kunt dus in even veel tijd veel meer pasta produceren dan in bronzen mallen). Teflonmallen zijn bovendien makkelijker te onderhouden, maar de pasta die eruit komt is veel gladder en de saus hecht dus minder goed. Kies daarom, als je de pasta kunt zien in de verpakking, voor pasta met een ruwer oppervlak waar een krijtachtig laagje op lijkt te liggen.
3 De manier waarop de pasta gedroogd wordt
Ook hier speelt het productieproces een grote rol. In grote pastafabrieken worden enorme hoeveelheden pasta per dag geproduceerd. Omdat er geen tijd is om al die pasta rustig te laten drogen alvorens 'm te verpakken (time is money, weetjewel) wordt hij op hoge temperaturen gedroogd. Dat zorgt voor een verandering in textuur, waardoor de pasta minder goed zijn vorm behoudt bij het koken. Bovendien hecht de saus er minder goed aan: pasta die de tijd krijgt om langzaam te drogen, krijgt kleine gaatjes in het oppervlak. Daardoor blijft saus er beter aan plakken. Kun je kiezen voor pasta waarbij op de verpakking expliciet vermeld staat dat hij langzaam gedroogd is, kies dan altijd deze pasta. Je kunt het ook zien aan de kooktijd. Pasta die langzaam gedroogd is, moet langer koken dan pasta die op hoge temperatuur gedroogd is.
Dus, is duurdere pasta nu beter dan goedkope?
Waarschijnlijk niet altijd, maar wel vaak: goedkopere productiemethoden leiden meestal ook tot een goedkoper eindproduct. Maar ook verpakking en marketing spelen een rol. Een dure pasta is niet noodzakelijk de betere pasta, maar een goedkope pasta is meestal wel goedkoop geproduceerd. Is kwaliteit voor jou belangrijker dan de prijs, let dan op deze drie dingen:
- harde tarwe of durum in de ingrediëntenlijst
- ruw en poederig oppervlak van de pasta
- lange droogtijd of langere kooktijd op de verpakking
En zelfs als je voor een duurdere pasta kiest, je spaghetti bolognese blíjft een budgetvriendelijke maaltijd, toch?
Kun je niet wachten om aan je pasta te beginnen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!