Salade met kip: 8 succestips
Nooit meer een saaie salade
Van een klassieke caesarsalade tot een exotische woksalade, kip is een topingrediënt dat niet snel gaat vervelen. Wij geven je 8 succestips voor de kleurrijkste kipslaatjes.
1 Kip & appel, gouden duo
Denk je nu ook aan kip met appelmoes? Ook in een salade gaan kip en appel prima samen. Let wel op dat het geheel niet te zoet gaat smaken en voeg ook andere smaken toe. Fan van kaas? Kies dan voor wat frisse geitenkaas of pittig zoute oude kaas bijvoorbeeld. Of vind de perfecte balans met knolselder, pompoen en geroosterde amandelen, broccoli of venkel en pijnboompitten.
2 De caesar en z'n dressing
De ultieme salade met kip? De caesarsalade natuurlijk. Hét geheim van een goede caesar salad zit 'm in de dressing: het is de combinatie van knoflook, ansjovis, citroen en worcestershiresaus die de dressing de typische smaak geeft. De ansjovis zorgt niet voor een vissmaakje, maar wel voor flink wat zout.
De dressing is redelijk dik, gebruik daarom altijd stevige Romeinse sla als basis. Om die extra knapperig te maken kun je de krop sla minstens 1 uur voor het bereiden in de koelkast leggen.
3 Salade zonder sla
In een salade hoeft niet altijd sla te zitten. Maak een salade boordevol groenten en fruit en vergeet eventjes die bladgroenten. Door de groenten een keertje anders-dan-anders te snijden – bolletjes of linten – laat je een bordje groenten er bovendien supersmakelijk en verfijnd uit zien.
4 Serveer ‘m eens lauwwarm
Nog een toptip voor een lekkere salade: ook met de temperatuur van je ingrediënten kun je creatief zijn. Ga je warm en koud in een salade combineren? Begin dan tijdig aan de koude bereiding zodat die lekker fris gekoeld kan worden en de smaken goed kunnen vermengen.
Taboulé bijvoorbeeld zou je al enkele uren van tevoren kunnen maken. Laat ‘m wel een kwartiertje op kamertemperatuur komen voor je ‘m mengt met de warme ingrediënten. Té koude ingrediënten geven niet hun volledige smaak vrij.
5 Koken met restjes
Voor een lekkere restjessalade steekt het recept niet zo nauw: gebruik gewoon de restjes die je in je koelkast en voorraadkast hebt liggen. Met een frisse dressing erbij maak je altijd iets lekkers van dat restje kip, die net perfect rijpe avocado, het laatste handje kerstomaten en dat verloren blik babymaïs.
En vergeet niet: het oog wil ook wat! Serveer je salade op een plank in plaats van in een kom, hij ziet er dan nog veel hipper uit.
6 Pimp je kip met een rub
Een rub is een mix van gedroogde kruiden en specerijen waar je het vlees mee inwrijft voor je het gaat bakken, een droge marinade eigenlijk. Hoe langer je de kruiden hun werk laat doen, hoe meer smaak het vlees krijgt. Begin dus altijd met het maken van de rub en maak daarna pas de rest van de salade.
7 Waldorf met een extraatje
Een waldorfsalade wordt pas écht lekker als de kip een mooi bruin korstje heeft. Zorg ervoor dat de reepjes kipfilet goed droog zijn voor het bakken, anders komt er te veel vocht in de pan en krijgt de kip geen mooi korstje.
Dep het vlees dus goed droog met keukenpapier en kruid de reepjes kip met peper en zout net voor ze de pan in gaan. Laat de boter heet genoeg worden – tot het schuim is weggetrokken – en doe dan pas de kipreepjes in de pan.
8 Hemels zoet-zuur
Het is de heerlijke combinatie van zoet en zuur die deze salade zo bijzonder maakt. Laat de gewokte groenten en de kip voldoende afkoelen voor je ze toevoegt aan de salade, anders zal de spinazie slinken en dat is niet zo lekker. Het is belangrijk dat zowel de spinazie als de wokgroentjes knapperig zijn, roerbak de groenten dus ook niet te lang.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!