Koken met tamme kastanjes
Raap ze tijdens je herfstwandeling
De herfst doet je zin krijgen in lange wandelingen in het bos. Neem de volgende keer eens een zakje mee en verzamel onderweg een lading tamme kastanjes. Daar kun je namelijk heel wat lekkers mee maken.
Aan de slag met verse kastanjes
Ideetje voor een herfstweekend: ga eens kastanjes rapen in het bos om ze daarna te verwerken in heerlijke recepten. Let wel op: er bestaan twéé soorten kastanjes: de tamme en de wilde of paardenkastanje. Alleen de tamme kastanje is eetbaar. Je herkent 'm aan zijn bolster die er als een egeltje uitziet, vol dunne naaldjes. De kastanjes zelf zitten met meerdere in één bolster en hebben een afgeplatte kant en een pluizig 'staartje'. Rauw zijn ze niet zo lekker, maar je kunt ze ook poffen of roosteren in de oven of op de barbecue, of koken. Door ze te verwarmen worden ze heerlijk zoet.
Verse kastanjes verwerk je best binnen één week. Test voor je ze gaat klaarmaken wel even of de kastanjes nog goed zijn. Haal ze uit hun bolster en leg ze in een kom met water. De kastanjes die naar de bodem zakken zijn goed, de kastanjes die blijven drijven gooi je weg.
Kastanjes pellen
Voor je ermee kunt gaan koken, moet je de kastanjes natuurlijk eerst pellen. Dat doe je door een kruisje in de harde bovenkant van de kastanjes te maken. Doe ze vervolgens (met niet te veel tegelijk) en een pan met kokend water en haal ze daar na 5 minuten weer uit, met een schuimspaan. Laat ze een beetje afkoelen, maar niet helemaal: je kunt ze het beste pellen als ze nog een beetje warm zijn. Probeer ook het bittere velletje rond de vrucht zo veel mogelijk te verwijderen. Hierna kun je de kastanjes rauw verwerken.
Kastanjes koken
Kastanjes kun je ook koken. Je gaat op dezelfde manier te werk als wanneer je kastanjes gaat pellen, maar je hoeft ze niet na 5 minuten al uit het water te halen. Laat ze 15 minuten koken, tot het vruchtvlees zacht is. Daarna pel je ze en kun je ze verder verwerken tot bijvoorbeeld kastanjepuree.
Kastanjes poffen
Wie in de winter al eens door een winkelstraat loopt, kent vast de typische geur van gepofte kastanjes. Je kunt dit ook zelf! Maak altijd een kruisje in de kastanjes, en oefen daarbij flink wat druk uit: als je niet volledig door de pel van de kastanje snijdt, kan hij bij het verwarmen ontploffen en zo'n gloeiendhete kastanje wil je niet in je gezicht krijgen. Bovendien blijft hij dan ook niet heel. Leg de kastanjes, met het kruisje naar boven, naast elkaar op een bakplaat en zet ze 15 à 20 minuten in de oven, voorverwarmd op 200°C. Wanneer ze het vel openbarst, zijn ze klaar. Of verpak ze in aluminiumfolie en leg ze 15 à 20 minuten in de hete as van de barbecue – nooit rechtstreeks in het vuur. Ook in de pan kun je kastanjes poffen. Kies een pan met een dikke bodem en smelt er 20 gram boter in. Leg er de ingekerfde kastanjes in en verwarm ze 20 minuten op middelhoog vuur, met het deksel op de pan. Schud af en toe op. Wanneer je ze hoort poffen, zijn ze klaar.
Gepofte kastanjes zijn lekker met een klontje boter, peper en zout of wat suiker erover.
Recepten met tamme kastanjes
Kastanjes kopen in de winkel
Is zelf kastanjes rapen niks voor jou? In de supermarkt kun je voorgegaarde kastanjes kopen in bokaal of vacuümverpakking. Je hoeft ze dan enkel even heel kort te koken, te bakken of op te warmen in een saus. Ze zijn zo klaar en geven meteen die heerlijke herfstsmaak aan jouw favoriete gerechten. Lekker in een wildstoofpotje, in een saus of bij een aardappelpuree. Gegaarde kastanjes kun je in de keukenrobot ook fijn mixen tot een kastanjepasta of -puree maar in de meeste supermarkten vind je ook kant-en-klare kastanjepuree. Die is heerlijk in desserts! Gekonfijte kastanjes zijn een superdeluxe kastanjesnoepje. Je gebruikt ze om je desserts mee af te werken of om gewoon lekker van te snoepen.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!