Uitgetest: gezond bananenbrood
Redactrice Jolien deelt haar tips
Een klassiek bananenbrood is vaak gewoon een cake met banaan. Niets mis mee, maar wij gaan voor een gezonde variant. Ideaal als ontbijt of tussendoortje! Redactrice Jolien deelt haar ultieme recept en beste tips.
3 vuistregels
1 Bananenbrood schreeuwt om overrijpe bananen. Hoe rijper je bananen zijn, hoe zachter en dus hoe makkelijker te pureren. Bovendien smaken rijpe bananen zoeter. Je hoeft dus geen schrik te hebben van bruine vlekjes. Het is net de bedoeling.
2 Begin altijd eerst met de natte ingrediënten, dus de bananen, de dadels of siroop, de eieren en de vetstof. Meng dit samen tot een licht beslag. Dan pas voeg je de droge ingrediënten zoals de bloem, het rijsmiddel en de noten toe.
3 Nog belangrijker: meng het beslag niet te lang. Als de droge ingrediënten volledig in het beslag opgenomen zijn, stop je met mengen. Als je het beslag 'overklopt', wordt je bananenbrood taai.
Geheim ingrediënt: een snuifje zout
De reden is simpel: zout doet alle smaken beter uitkomen, óók in gebak. Je bananenbrood zal gek genoeg dus iets zoeter smaken wanneer je een klein snuifje zout toevoegt.
Hoe pureer je bananen?
- Optie één: je prakt de bananen met een vork zodat er nog kleine stukjes in het beslag zitten. Dit kan wel alleen als je bananen rijp genoeg zijn.
- Optie twee: je pureert ze met een mixer voor een zachte, egale structuur en een luchtiger resultaat.
Bakpoeder vs. baking soda
Steeds vaker zie je in recepten baking soda – ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd – tussen de ingrediënten staan. Dat is niet hetzelfde als bakpoeder. Lees hieronder wat het verschil is.
Het gezond bananenbrood van Jolien
Een tikje anders
- In plaats van de dadels kun je ook zo’n 60 milliliter ahornsiroop gebruiken als natuurlijke zoetmaker. Honing kan ook, maar hou er rekening mee dat je gebak dan snel bruin wordt.
- In plaats van de zure room kun je ook stevige Griekse yoghurt, boter of zelfs lekkere notenpasta (zoals pindakaas) gebruiken. Die laatste zorgt voor een extra smaak.
- In plaats van het amandelmeel en het volkorenmeel, kun je ook speltmeel, boekweitmeel of havermeel gebruiken. Boekweit- en havermeel zijn glutenvrij.
- Je kunt ook enkel amandelmeel gebruiken: het geeft het brood een lekkere nootachtige structuur en is glutenvrij. Hou er wel rekening mee dat je gebak een beetje zompig en compact wordt. Met een combinatie van bloem en amandelmeel (50-50) krijg je een smeuïg én luchtig resultaat.
Met je favoriete smaakmakers
Een eenvoudig bananenbrood is prima, maar het wordt nog beter als je je favoriete smaakmakers toevoegt.
- Noten zijn een populaire aanvulling, voor een lekkere crunch. Walnoten zijn een favoriet, omdat die voor een lekkere bittere toets zorgen in het zoete brood. Ook pecannoten, amandelen, macadamianoten, pinda’s, hazelnoten, cashewnoten én een mix zijn overheerlijk.
- Chocolade… natuurlijk! Vooral fondantchocolade past perfect bij bananen.
- Fruit – zoals blauwe besjes – is een aanrader. Je kunt trouwens prima diepgevroren besjes gebruiken in gebak. Ook gedroogd fruit zoals rozijntjes, dadels en zelfs kokosschilfers kunnen.
Wanneer is het klaar?
Steek op het einde van de baktijd een houten prikkertje in het midden van het brood. Komt de prikker er schoon uit, dan is het gaar. Zit er nog wat beslag aan de prikker, dan moet het nog wat langer bakken. Tip: hoe rijper de bananen, hoe smeuïger het bananenbrood wordt. Gebruik je hele rijpe bananen? Dan kan het bakken wat langer duren.
Zo eet je een sneetje bananenbrood
- Als snack uit het vuistje
- Als tussendoortje met notenboter – pindakaas en amandelboter zijn lekker! – en zeezout
- Als ontbijt met yoghurt, honing en blauwe besjes
- Als dessert met mascarponeroom en gezouten karamel
Hoe bewaar je bananenbrood?
Luchtdicht verpakt of gewikkeld in aluminiumfolie kun je het bananenbrood zo’n drie dagen bewaren. Wil je het invriezen? Snij het brood dan in plakjes, wikkel die in vershoudfolie of stop ze in een diepvrieszakje en vries ze per stuk in. Zo blijven ze drie maanden goed en ligt er altijd een lekker tussendoortje klaar om mee te nemen. Tip: weinig tijd, maar wel rijpe bananen? Vries de bananen in om er later een bananenbrood mee te maken.
Bananenbrood 4x anders
Met bananenbrood kun je echt héérlijk variëren. Ga telkens voor een andere versie, afhankelijk van je mood.
Ook lekker: bananenmuffins!
In plaats van je beslag in een grote vorm te gieten, kun je het ook makkelijk in kleine muffinvormpjes bakken. Makkelijk als je ze mee wilt geven naar school. Extra handig: iedereen kan zo makkelijk zijn eigen extra smaakmakers kiezen. Tip: reken voor deze kleine vormpjes ongeveer op 20 minuten oventijd.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!