Al jullie vragen over gebraad beantwoord
SOS Sofie
Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. Deze keer heeft ze heel wat tips over gebraad. Bekijk zeker ook de video!
lk jaar belanden er heel wat vragen in onze mailbox. Redactrice Sofie beantwoordt ze hier. Ook een vraag? Stuur ze naar lekker@libelle.be
Veerle: "Hoe lang moet een kalkoengebraad van 1,5 kg in de oven?"
Voor elke soort gebraad is de gaartijd anders. Check daarom zeker deze tabel. Voor een kalkoengebraad van 1,5 kg geldt: dichtschroeien in de pan of 15 minuten in de oven op 200°C, en vervolgens 60 minuten op 180°C. Natuurlijk, elke oven werkt anders en deze gaartijden en -temperaturen zijn richtgetallen. Gebruik een kernthermometer om zeker te zijn: gevogelte moet een kerntemperatuur van 70°C hebben.
Ilse: "Mag je gebraad voorbakken in de oven tot halve gaartijd en dan later verder garen, of is dat een heel slecht idee?"
Het is niet onmogelijk, maar we zouden het zeker niet aanraden. Je vlees zal nooit zo lekker zijn als wanneer het gewoon gebraden wordt net voor je aan tafel gaat. Kan het echt niet op het moment zelf, bereid je gebraad dan liever al volledig vooraf en warm het zachtjes en afgedekt met aluminiumfolie op in de oven op 60°C.
Martine: "Ik heb een orloffgebraad gekocht in de supermarkt. Moet je dat eerst aanbraden, of mag het meteen in de oven?"
De klassieke, ouderwetse manier om orloffgebraad te maken is: varkensgebraad klaarmaken en in plakken snijden, en deze afgewisseld met plakjes kaas en ham in een ovenschaal leggen. Daarover gaat dan gewoonlijk een champignonsaus en het geheel wordt in de oven gezet om een lekker korstje te krijgen.
Orloffgebraad dat je in de winkel koopt, is meestal een soort rollade met kaas en ham ertussen. Het vlees is dus rauw. Of je dat best aanbraadt of niet hangt er een beetje vanaf hoe de kaas ertussen zit: is hij helemaal 'verpakt' in het vlees, dan kun je dat gerust rondom aanbraden en vervolgens in de oven verder laten garen. Zit er veel kaas aan de buitenkant, dan kun je het gebraad beter meteen in de oven zetten. Anders zou er al veel kaas uitlopen bij het aanbraden en loop je ook kans op verbranden.
Karin: "Een gevuld gebraad opbinden: hoe doe je dat?"
Alles wat je nodig hebt, is keukentouw – en je gebraad natuurlijk. Zorg ervoor dat je echt keukentouw koopt, wat niet smelt of verkleurt bij het braden. Klinkt logisch, maar daar gaat het wel eens fout. Snij een flink stuk van het touw – met het bolletje eraan werkt het moeilijk. Haal het touw onder je gebraad door en knoop het bovenaan vast. Neem het lange eind van het touw vast, zet het 5 cm verder vast met je vinger en haal het touw onder het vlees door, en vervolgens onder het touwtje bovenaan. Trek aan, en werk zo verder tot op het einde. In deze video zie je hoe je het doet.
Steven: "Gebraad in de pan of in de oven klaarmaken: wat is beter?"
Het kan allebei. In de pan (gebruik bij voorkeur een gietijzeren braadpan) schroei je eerst het vlees rondom toe in hete boter. Daarna zet je het vuur lager en laat je het vlees onder deksel verder garen. Let wel op dat de vetstof niet verbrandt op plekken waar er geen vlees ligt. Daarom wordt vaak wat ui, sjalot en/of wortelen toegevoegd. Ikzelf zorg er ook altijd voor dat de pan niet droog wordt: ik giet een klein beetje fond of bouillon erbij. Bedruip het vlees geregeld met het braadvocht.
Ga je gebraad in de oven klaarmaken, dan schroei je het meestal ook eerst aan in de pan, om het vervolgens in een braadslede te leggen en verder in de oven te garen. Je kunt ook van 0 starten in de oven, dus zonder dichtschroeien, maar dan is het moeilijker om een mooi korstje te krijgen en kan het vlees veel vocht verliezen. Zet in dat geval de oventemperatuur eerst wat hoger, en verlaag na 15 à 20 minuten. Gebruik liever boven- en onderwarmte dan hetelucht: die kan je vlees doen uitdrogen.
Nadine: "In recepten van gebraad staat vaak dat je het moet laten rusten voor je het snijdt. Waarom is dat?"
Als je vlees dat net uit de oven komt meteen zou aansnijden, zou het droog zijn: door het rusten kunnen de vleessappen zich herverdelen. Zo wordt je gebraad lekker mals. Verpak het gebraad in aluminiumfolie en laat het minstens 10 minuten rusten op een bord alvorens het aan te snijden. Je hoeft niet bang te zijn dat het koud wordt: dat duurt wel even bij zo'n gebraad. Gebruik ook altijd een scherp mes om vlees te snijden (en zeker geen elektrisch mes!): met een bot mes moet je te hard duwen op het vlees waardoor er sappen verloren gaan.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!