Heerlijk gebraad: onze tips en recepten
Zo lukt het altijd
Een gebraad is altijd een goed idee! Met deze tips zet je gegarandeerd een topstuk op tafel. En we geven je natuurlijk ook enkele heerlijke recepten mee. Zet je tanden er al maar in!
Hou rekening met deze zeven simpele tips en je schotelt je gasten met het grootste gemak een perfect gebraad voor…
7 tips voor het beste gebraad
1. Hoeveelheid en vorm
Een gebraad van 800 gram tot 1 kilo is perfect voor 4 personen. Zorg dat je stuk vlees gelijkmatig van vorm is. Anders zal het ene stuk droog worden, terwijl het andere nog niet gaar is.
2. Bereiding
Haal het vlees minstens een halfuur voor je het bereidt uit de koelkast. Koud vlees dat je aankorst of in de oven schuift, zal schrikken en taai worden. Wil je een krokant korstje? Bak het vlees dan altijd eerst aan in een pan met boter voor je het in de oven schuift. Besprenkel of arroseer het in de oven regelmatig met het braadvocht. Controleer op tijd of je gebraad gaar is. Er zijn verschillende manieren, maar een vleesthermometer is het meest betrouwbaar. Je stelt de gewenste kerntemperatuur in, en de thermometer geeft aan wanneer het vlees perfect is.
3. De juiste pan
Gebruik voor een gebraad een ovenvaste gietijzeren braadpan. Zo kun je het gebraad eerst aankorsten op het vuur en het nadien meteen in de oven schuiven. Het vlees krijgt dan een krokant korstje en blijft extra sappig. Als je het vlees na het aankorsten in een koude bakschaal zou leggen, spant het zich op en wordt het minder mals.
4. Krokant korstje
Als je het vlees niet eerst in de pan aanbakt, zet je de oventemperatuur eerst hoog. Zo krijgt je gebraad meteen een korstje. Verlaag de temperatuur zodra het vlees gebruind is en laat het rustig verder garen.
5. Topcombinaties
Door groenten en gebraad in dezelfde braadslede te leggen, krijg je een voedzamer en smaakvoller gerecht. Bovendien zorgen de groenten ervoor dat de vetstof rond het vlees niet verbrandt. Plus: je gebruikt de warmte van je oven optimaal én hebt minder afwas.
6. Perfecte timing
Soms heeft het vlees meer tijd nodig dan de groenten. Zet de groenten dan een beetje later in de oven.
7. Uit de oven
Dek het vlees na het braden af met aluminiumfolie en laat het een 10-tal minuten rusten. Zo kunnen de sappen zich herverdelen en blijft het vlees lekker mals. Klaar om aan te vallen? Snij je vlees altijd met een scherp mes: als je een bot mes gebruikt, moet je te hard op het vlees duwen en duw je het vocht eruit.
De lekkerste recepten voor gebraad
En nu aan de slag met onze tips voor gebraad. Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Lekker erbij
Je gebraad kan pas echt schitteren met de juiste bijgerechten.