Feestelijk met vis van bij ons
Libelle Lekker & Lekker van bij ons
Met de eindejaarsperiode en de winter in aantocht pakken we graag uit met enkele bijzonder lekkere noordzeevissen. Steenbolk, zeeduivel en sint-jakobsvruchten zijn jouw ideale partners tijdens de feestdagen.
Sint-jakobsvruchten: dé feestelijke altijd-goed-klassieker
Sint-jakobsvruchten zijn heerlijk en helemaal in seizoen. Wist je dat de lekkerste schelpen uit onze Noordzee komen? Het vruchtvlees is namelijk iets vetter van structuur en daardoor nog smakelijker. Je kunt de schelpen laten openen door de vishandelaar, maar dankzij onze tips open je ze vanaf nu zelf.
Hoe maak ik de schelp open?
- Hou de schelp vast met de platte kant naar boven.
- Neem een kort mes en wrik een opening tussen beide helften.
- Snij langs de binnenkant de sluitspier door. Een buigzaam lemmet werkt het best.
- Snij onder de grijze rand om de vrucht en het oranje koraal los te maken.
- Reinig de vrucht onder koud stromend water en dep droog. Eet ze zo vers mogelijk.
Enkele feestelijke smaakmakers uit de voorraadkast om een gebakken sint-jakobsvrucht mee af te werken:
- fijngeraspte gember
- een druppeltje truffelolie
- een likje balsamicocrème
- fijngehakte pistachenoten.
En wat serveer je erbij?
- feestelijke citroenpuree
- romige risotto met geroerbakte groenten
- een romige groentecrème, bijvoorbeeld van pompoen of bloemkool
Surf & turf
Sint-jakobsvruchten zijn heerlijk in combinatie met vlees. Op jouw 'must eat lijst' deze winterperiode, sint-jakobsvrucht met …
- gebakken zwarte pens
- gebakken spekjes
- heerlijke rauwe ham zoals Parmaham of coppa
Probeer deze recepten
Steenbolk: dé perfecte ovenvis
Steenbolk heeft verfijnd en delicaat visvlees. Je bakt ‘m dus best op zijn velkant in de pan of in de oven om te voorkomen dat de vis uit elkaar valt. In een ovenschotel of in een papillot komt de steenbolk helemaal tot z’n recht.
3 tips voor de perfecte vis-ovenschotel
Een vispannetje kun je perfect de dag op voorhand al maken en koel bewaren. Geen gedoe de dag zelf en je kunt bij je gasten blijven terwijl de schotel in de oven gaart.
- De perfecte vis-ovenschotel bevat veel verse groentjes zoals gestoofde venkel, prei, wortelen of courgette. Let er wel op dat je de groenten in stukjes van dezelfde grootte snijdt, dan zijn ze tegelijk gaar.
- Kies voor een vaste verse vissoort zoals steenbolk, die laat geen vocht los tijdens het garen. Dep de vis nog eens extra goed droog met keukenpapier.
- Heb je je visovenschotel al een dag op voorhand gemaakt en volledig laten afkoelen in de koelkast? Reken dan op 10 minuten extra oventijd.
Een feestelijke afwerking
- Een klassieker van formaat, maar altijd goed: toefjes verse aardappelpuree on top, hmmm!
- Ga voor een krokant deegjasje van bladerdeeg of filodeeg.
- Kies voor een heerlijke kaastopping, en durf ook eens te experimenteren met bijvoorbeeld blauwe kaas.
- Mag het wat lichter zijn? Een krokante noten-kruidenkorst smaakt altijd.
Probeer deze recepten
Zeeduivel: dé kindvriendelijke feestvis
Wil je deze kerst vis op tafel zetten waar ook je kinderen met plezier hun tanden in zetten? Kies dan eens voor zeeduivel. Zeeduivel is namelijk een vis met een neutrale smaak. Dankzij zijn vaste structuur kun je ‘m bovendien prima inpakken in een krokant jasje. En dat zal scoren bij je kinderen!
Een lekker jasje
- Snij de zeeduivel in blokjes, rol ze in gedroogde ham en prik op spiesjes. Kindvriendelijke presentatie: check!
- Wikkel de zeeduivelfilets in verse pastavellen en gaar deze originele viscannelloni in een lekker kaassausje. Pasta én vis én kaas: 3 vliegen in 1 klap.
- Paneer de zeeduivel in een heerlijke korst van zelfgemaakt broodkruim en bak de visburgers goudbruin en krokant. Nog een pistolet erbij en de kinderen kunnen met kerst genieten van homemade fastfood.