Bouilllon, fond of fumet? Dit zijn de verschillen
Masterclass smaakmakers
Heb je je weleens afgevraagd wat het verschil is tussen bouillon, fond en fumet? We leggen het kort en duidelijk voor je uit en bezorgen je natuurlijk ook de nodige recepten.
Bouillon
Een bouillon trek je van groenten, een karkas van gevogelte, dierenbeenderen of visgraten. Je kunt er telkens nog groenten of smaakmakers aan toevoegen.
Recepten voor bouillon
Fumet
Fumet is bouillon van vis.
Recepten met fumet
Fond
Wanneer je een bouillon tot twee derde laat inkoken, krijg je fond. Fond is dikker van textuur dankzij de gelatine in de beenderen.
- Een blanke fond wordt gemaakt van geblancheerde kalfsbeenderen en is perfect voor lichte sauzen en bereidingen zoals waterzooi of lichtgekleurde soep.
- Voor een bruine fond worden die beenderen geroosterd in de oven en ingesmeerd met tomatenconcentraat, ideaal voor stoofvlees.
Recepten met fond
Demi-glace
Een demi-glace is dan weer een fond die je tot bijna een tiende laat inkoken, dan wordt de textuur extra stroperig en de smaak heel intens.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!