Uitsmijter: hét recept voor een heerlijke lunch
Met smeuige spiegeleitjes
Een uitsmijter combineert het beste van een croque en een toast met spiegelei. Ideaal dus voor de lunch, brunch of een wat steviger ontbijt.
Er is de officiële uitsmijter en er zijn – zoals bij elk goed gerecht – variaties op het thema. Traditioneel bestaat hij uit twee sneetjes getoast brood met ham en/of kaas erop. Vaak wordt het beleg ook meegebakken. Daar bovenop komt de garnering (sla, augurken…) en tot slot minstens twee spiegeleitjes om het helemaal verrukkelijk te maken.
Zo maak je een uitsmijter
- Verhit boter in een pan en bak 2 spiegeleieren. Kruid ze met peper en zout.
- Smeer twee getoaste boterhammen in met zachte boter.
- Beleg elke boterham met een plakje kaas en ham.
- Leg er vervolgens een spiegelei op.
- Serveer met bijvoorbeeld wat sla en komkommer.
Voor de afwisseling
Tegenwoordig wordt er veel gevarieerd met de uitsmijter. Zo kunnen de boterhammen ook belegd worden met andere soorten vlees of kaas. En er wordt ook geëxperimenteerd met verschillende garneringen. Maar het spiegelei blijft het cruciale ingrediënt dat alle recepten gemeenschappelijk hebben. Probeer zeker ook een keertje deze recepten uit, van de klassieker tot croques met ei.
8 variaties op de uitsmijter
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!