Als je zelf alles mag eten, is het soms moeilijk om iets te bedenken voor iemand die met voedselintoleranties kampt. Wat als je bijvoorbeeld gasten krijgt die geen gluten en/of geen lactose mogen eten?
Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.
"Ik geef binnenkort een brunch en enkele van de gasten zijn lactose- of glutenintolerant. Met welk recept kan ik toch iedereen plezieren?"
Karolien: "Als je het niet gewend bent om
glutenvrij en/of
lactosevrij te koken, kan het wat intimiderend zijn om plots op die manier naar recepten te moeten kijken. Toch is het vaak veel simpeler dan het lijkt! Voor
yoghurt, melk en room bestaan er ontzettend veel
plantaardige alternatieven, die allen van nature vrij zijn van lactose. Je kunt ook kiezen voor dierlijke yoghurt en melk die lactosevrij gemaakt werden. Ook het assortiment aan
glutenvrije producten is de voorbije jaren onwaarschijnlijk uitgebreid. Glutenvrije pasta's, bloem, ontbijtgranen… Vaak kun je in recepten de klassieke ingrediënten vlot door deze alternatieven vervangen."
Probeer bijvoorbeeld dit brunchgerechtje zonder gluten en lactose
Check ook deze artikelen van Libelle Lekker over gluten- of lactosevrij koken