Coeliakie of glutenintolerantie, wat is dat eigenlijk?
Het komt vaker voor dan je denkt
In ons land hebben naar schatting 50.000 Belgen coeliakie, maar wat is het eigenlijk en hoe pak je het aan?
Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij gluten het slijmvlies van de dunne darm beschadigen. Iemand met coaliakie heeft dus een intolerantie voor gluten. Gluten zijn eiwitten die onder andere in brood, pasta, koekjes, gebak, pizza, bier en bloem voorkomen.
De symptomen zijn buikkrampen, chronische diarree of constipatie, een opgezette buik, hoofdpijn, vermoeidheid, ijzertekort etc. De klachten zijn niet heel specifiek en worden vaak geassocieerd met andere aandoeningen, waardoor er niet altijd de juiste diagnose wordt gesteld.
Uit onderzoek van GfK in opdracht van producent van glutenvrije voeding Schär blijkt dat naar schatting 50.000 Belgen coeliakie hebben, maar dat slechts de helft dit weet.
Intoleranties vs. sensitiviteit
Bij mensen die echt een glutenintolerantie hebben, is wetenschappelijk en na verschillende onderzoeken bewezen dat zij gluten niet verdragen. Je voeding niet aanpassen wanneer je coeliakie hebt, beschadigt je darmen. Glutenvrij eten is dan dus een must.
Er zijn ook mensen die geen coeliakie hebben, maar wel goed reageren op een glutenvrij dieet. In dat geval kan er spraken zijn van glutensensitiviteit.
Uit het onderzoek van GfK blijkt dat 9 op de 10 personen die om medische redenen glutenvrij eten, dit doen op doktersvoorschrift na een medische test. Zomaar gluten schrappen uit je dieet wanneer het niet nodig is, is geen goed idee. Zo kan je namelijk bepaalde voedingsstoffen tekort komen.
GfK onderzocht in opdracht van Schär (producent en specialist in glutenvrije voeding) eind 2018 de gewoonten van consumenten die een glutenvrij dieet volgen en glutenvrije producten consumeren. Het consumentenpanel van GfK telt 2000 gezinnen, waarvan 722 gezinnen aangaven dat ze glutenvrije producten kochten in de afgelopen twee jaren.
De lekkerste glutenvrije recepten
Heb jij coeliakie of kook je voor iemand met een glutenintolerantie? Dan zijn deze glutenvrije recepten iets voor jou!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!