Zo maak je chutney van mango
How to
Mango’s zijn heel lekker puur natuur. Ben je fan van de Indiase keuken? dan kun je van mango chutney maken. Zo doe je het.
Chutney komt uit de Indiase en Pakistaanse keuken. Daar wordt chutney vaak vers klaargemaakt met vruchten zoals mango. Mangochutney is echter de meeste bekende variant. Chutney kan immers ook gemaakt worden met appel, perzik, pruim, peer, tomaat, aubergine, vijg… Ook die recepten vind je hieronder.
Zoete mango, kruidige chutney
De bereiding is anders dan bij confituur. De ingrediënten worden namelijk fijngestampt tot een vruchtenpuree. Wijnazijn maakt de chutney zuur. Suiker en vruchten geven de zoete smaak. Pepertjes, kruiden en specerijen zorgen voor een pittige toets.
Er gaan heel wat smaakmakers bij de vruchtenpuree. De typische smaak bij mangochutney komt van onder meer nigellazaad. Dat zijn gedroogde zwarte driehoekige zaadjes. Ze worden vaak gebruikt in de Zuid-Europese, Midden-Oosterse en Indiase keuken.
Oh ja: mangochutney is niet hetzelfde als relish van groene mango. Dat is een soort chutney van onrijpe mango en heeft een zure, wat wrange smaak. Nog een verschil is dat relish gebruikt wordt als smaakmaker. In tegenstelling tot chutney, dat als bijgerecht wordt geserveerd.
Mangochutney is super bij rijst en curry. Maar het combineert ook prima met een kaasschotel, charcuterie en een toast of boterham. Probeer het zeker zelf eens uit.
Zo maak je chutney van mango
Nodig
- 8 rijpe maar stevige mango's (± 2 kg)
- 500 ml witte wijnazijn
- 400 g kristalsuiker
- 3 teentjes knoflook, gepeld
- 1 verse rode peper (zonder zaadjes en zaadlijsten)
- 8 cm gember, geraspt
- 10 kardemompeulen
- 1 tl komijnzaad
- 2 tl korianderzaad
- ½ tl cayennepeper
- 2 tl nigellazaad (zwarte komijn)
- 2 tl zout
Zo maak je de mangochutney
- Schil en ontpit de mango's en snij ze in stukjes.
- Haal de kardemomzaadjes uit de peulen. Hak de knoflook en rode peper fijn.
- Doe de wijnazijn en suiker in een grote pan en roer op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Laat een tiental minuten inkoken.
- Rooster de komijn-, koriander- en kardemomzaadjes zacht geurig. Plet ze samen met de cayennepeper in een vijzel. Doe ze bij het azijnmengsel. Voeg ook de stukjes mango, nigellazaad, zout, knoflook, rode peper en gember toe.
- Breng het mengsel aan de kook. Laat het vervolgens een uur tot 75 minuten sudderen op een laag vuur tot het een dikke, stroperige textuur krijgt.
Bewaren
Doe de nog warme chutney in gesteriliseerde potten en bewaar op een donkere, koele plaats. Zo is hij 1 à 2 jaar houdbaar.Eens geopend, blijft hij nog 2 maand goed in de koelkast.
Probeer ook deze recepten voor chutney
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!