Help, mijn kroketten barsten!
Zo los je het op.
Niets zo vervelend als je overheerlijke, zelfgemaakte kroketten gebarsten uit de hete frituurolie halen. Hoe kun je dit voorkomen en waarom barsten kroketten eigenlijk? Wij leggen het voor je uit.
Met voorgemaakte kroketten zul je het waarschijnlijk niet voorhebben, maar wanneer je alles uit de kast wil halen en zelfgemaakte kroketten op tafel wil toveren, kun je wel eens te maken krijgen met barsten. Erg? Niet per se, maar het valt natuurlijk wel te voorkomen.
Hier enkele tips:
- Maak de kroketten niet dikker dan 2 à 4 centimeter: te dikke kroketten hebben veel tijd nodig vanbinnen op te warmen, waardoor de buitenkant van de vulling zo heet wordt dat ze uit de kroket zal barsten.
- Gebruik niet te veel vocht in je basisdeeg, zoals boter of room. Het vocht in het deeg wordt weer vloeibaar, waardoor je kroket onder druk wordt gezet in de frietketel en kan barsten.
- Laat de vulling van je kroketten lang genoeg opstijven in de koelkast: minstens 12 uur. Laat de klaargemaakte kroketten ook nog eens een uurtje opstijven voor je ze frituurt.
- Zorg ervoor dat er de kroket helemaal bedekt is met paneermeel. Check ze voor het frituren goed op gaatjes of onbedekte plekjes.
- Je kunt de kroketten 'voor de veiligheid' ook dubbel paneren, maar dan krijg je wel een heel dikke korst.
- Gebruik proper frituurvet en frituur de kroketten op 175°C. Bij deze temperatuur zullen je kroketten niet openbarsten.
- Zorg dat de onderkant van het mandje in het vet ligt als je de kroketten erin legt. Zo plakt de kroket niet aan het mandje nog voor ze met het frituurvet in aanraking komt.
- Bak nooit meer dan vier kroketten tegelijk, anders daalt de temperatuur van je frituurvet met 20 tot 30 graden, waardoor de korst niet krokant dichtschroeit en de vulling eruit zal lopen.
Inspiratie nodig voor je volgende krokettenfestijn?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!